Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om varför Ingrid Elam tror det är så många killar som gillar författaren Bret Easton Ellis senaste bok ”Skärvorna”. Foto: SVT/Jennifer Gomez/EPA

Recension: Bret Easton Ellis ”Skärvorna”

Uppdaterad
Publicerad

Romanen ”Skärvorna” är en febrig och spännande historia, skriver Ingrid Elam.

Det är 1980-tal i Los Angeles, ”Bret Easton Ellis” går på ett privat college tillsammans med andra mycket rika ungdomar. Han är 17, homosexuell, kvar i garderoben och har en flickvän som täckmantel.

Den som följt Bret Easton Ellis från ”American Psycho” eller ända sedan 1985 då han debuterade med ”Less than Zero”, ”Noll att förlora” på svenska, kommer att känna igen sig: Här vimlar av dyra bilmärken, droger, våld , sex och rock’n’roll. Alla adresser finns i verkligheten, ”The shining” går upp på bio och de många låtar som nämns tar sex timmar att lyssna igenom.

Men allt är sig inte likt, detta är första gången huvudpersonen bär författarens namn och de två har en hel del gemensamt. Romanens ”Bret” håller till exempel på med en roman som ska heta ”Less than Zero”, men någon självbiografi handlar det ändå inte om. Därtill är romanens ”Bret” alltför besatt av något som liknar vanföreställningar.

En seriemördare går runt och unga flickor återfinns lemlästade. Han kallas trålaren, precis som den verklige mördare som härjade vid denna tid. Han gav sig dock på gamla kvinnor och en sådan liten förändring av verklighetsbakgrunden borde få oss att avstå från att sätta likhetstecken mellan författaren Bret och berättaren ”Bret”.

Särskilt som den senare bekänner att han ”tyckte om att ta en trivial händelse som knappt var värd att berätta och sedan brodera ut historien med detaljer som gjorde den intressant på riktigt”.

Det är den romanen vi läser och en sådan där trivial händelse inträffar när en ny kille kommer till klassen och väcker både åtrå och oro hos ”Bret”. Kan den nye vara trålaren?

”Skärvorna” är en febrig historia om en ungdom som inte bryr sig om politik utan endast strävar efter att bedöva sig med alla tillgängliga medel. Ellis är skicklig på att gestalta miljöer och fylla dem med detaljer. Han fångar också fint tonårens känslighet och sårbarhet, särskilt hos huvudpersonen, som kämpar med sin splittrade identitet, döljer vissa sidor, fejkar andra och får allt svårare att skilja mellan fantasi och paranoia. Det är mycket spännande, kanske inte i alla 600 sidorna men många nog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.