Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Sporséns insats i ”Döden och flickan” på Malmö opera imponerar på operakritiker Camilla Lundberg. Foto: Jonas Persson

Recension: ”Döden och flickan” på Malmö opera

Uppdaterad
Publicerad

Death and the maiden – döden och flickan. Malmö Opera kan inte släppa Jonas Forssells gastkramande opera som hade urpremiär 2008. Camilla Lundberg har sett detta intensiva kammarspel när det nu återkommit på samma scen i helt ny skepnad.

Dramat om döden och flickan går tillbaka 250 år i en tysk dikt där flickan övertalas att överlämna sig till döden – ”en vän”. Franz Schubert tonsatte den till en sång, som han senare komponerade in i en stråkkvartett. Den chilenske dramatikern Ariel Dorfman fångade upp temat när han tvingades fly från militärjuntans Chile 1973.

Hans pjäs ”Death and the maiden” blev en internationell succé och senare en film av Polanski med Sigourney Weaver och Ben Kingsley.

Och så kom Jonas Forssell och gjorde opera, med libretto av Dorfman själv – en klar framgång i Malmö. Men inte den sedvanliga engångshändelsen som nästan alltid är den moderna operans öde. Den nya iscensättningen, signerad Tobias Theorell och danska scenografen Maja Ravn, bevisar vilken effektfull och angelägen opera ”Death and the maiden” är.

Spelplatsen är ett latinamerikanskt land under 1970-talets militärkupper. Men det kunde också vara en annan kontinent, en annan tid. Kanske vår egen.

Slumpen gör att en kvinna plötsligt konfronteras med sin förövare – mannen som sadistiskt torterade henne till tonerna ur Schuberts sköna stråkkvartett. Då med förbundna ögon; när han nu plötsligt står i hennes eget hem känner hon igen hans röst.

Rollerna blir ombytta, lögner avslöjas och blir till nya lögner. Ett gastkramande psykodrama – inte olikt den laddade andra akten i Puccinis ”Tosca”. Också här krävs sångare av högdramatisk kaliber som sopranen Julia Sporsén, barytonen Fredrik Zetterström och grekiske tenoren Dmitris Paksogluo.

Runt dem ekar körens påminnelser om De försvunna, allt omsvept av Jonas Forssells teatereffektiva musik.

Döden och flickan

Musik: Jonas Forssell

Libretto: Ariel Dorfman

Regi: Tobias Theorell

Dirigent: Patrik Ringborg

Scenografi, kostym & mask: Maja Ravn

Ljus: Torben Lendorph

Medverkande: Julia Sporsén, Fredrik Zetterström, Dimitris Paksoglou, Malmö Operakör, Malmö Operaorkester

Fightkoordinator: Bo Thomas

Föreställningen streamas fredag 31 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.