Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bokrecension: Svensk gangsterrap av Emil Arvidson Foto: TT/Framed Music

Recension: ”Svensk gangsterrap” är en lyckad ögonblicksbild av en våldsam musikvåg

Uppdaterad
Publicerad

”Svensk gangsterrap” skildrar hiphopens mörkaste år, från mordet på Einár fram till den pågående våldsvågen – där både rappare och deras familjer blivit måltavlor. En sårig berättelse där journalisten Emil Arvidson lämnar tolkningen till läsaren.

”Ge honom ingen luft. Idag är det bara kärlek”. Budskapet från scenen är tydligt när hundratals ungdomar samlas i Rågsved för att studsa med till Dizzys hit ”Zuttlukten” i augusti 2022. Konserten är ett svar på Rasmus Paludans planerade koranbränning, som äger rum ett hundratal meter bort.

Tilltaget lyckas - oroligheterna uteblir. Samtidigt ser de kommunanställda besvärade ut när kidsen vrålar med i musiken:

”Det sista du ser är en neger i en balaklava / Hoppar ut ur en mattsvart / Du blir smattrad, du blir jappad”.

Mångbottnade scener som denna är en av styrkorna i ”Svensk gangsterrap”, en initierad reportagebok om Sveriges mest kontroversiella kulturyttring.

På baksidan formuleras en central fråga: Kan man älska musiken och samtidigt ta avstånd från våldet som omger den? När författarens barn i boken ställer frågor om Yasin känns de färdiga svar som Arvidson gett i 20 års tid plötsligt ihåliga, otillräckliga.

I det ryms den vilsenhet som präglat musikjournalistiken sedan mordet på Einár: Att skilja på verk och person, som varit kulturvärldens ryggradsreflex, blir en svårsmält hållning när musik och gängkriminalitet flyter samman.

I boken broderas frågans komplexitet ut i sin helhet – men ges inget tydligt svar.

I stället pekar Arvidsson framåt i sin metod: Med en hybrid av kultur- och krimjournalistik visar han hur den som idag vill bevaka genren måste kunna citera såväl låttexter som förundersökningsprotokoll.

Genom att följa rapparna i musiken, på sociala medier, under rättegångar och begravningar tecknas en sårig kulturberättelse som utspelar sig mitt i en av vår tids stora samhällsfrågor.

Här finns också begränsningar. Arvidsons källor är till stor del anonyma, de stora stjärnorna har inte ställt upp och jag saknar verkligen brottsoffrens röster: Vad har familjerna till de mördade rapparna Einár och Rozh att säga om musiken och våldet som tog deras barn ifrån dem?

Trots luckor i berättelsen är ”Svensk gangsterrap” en lyckad ögonblicksbild, tagen mitt i ett kaotiskt skeende. Här är vi, just nu. I det finns ett journalistiskt värde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.