Så störtdök Yasins spelningar i P3 efter gripandet: ”Förknippas med kriminalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att han gripits för inblandning i kidnappningen av Einár rasade spelningarna av Yasins musik i P3. Under de tre åren som följt har han knappt spelats. Ett medvetet val, enligt SR:s musikchef Anna-Karin Larsson.

– Samhällsdebatten påverkar hur vi väljer musik, säger hon.

Yasin greps på nyårsafton 2020 för sin inblandning i kidnappningen av rapparen Einár, och dömdes senare till 10 månaders fängelse för stämpling till människorov.

Tiden före gripandet spelades han flitigt på radion, ofta tio gånger om dagen.

Men efter nyårsnatten förändrades det. Omedelbart efter gripandet minskade P3 hans radiorotation drastiskt, något P3 Nyheter rapporterade då.

Kraftig minskning

Kulturnyheterna har räknat Yasins låtar i P3:s låtlistor mellan januari 2020 till februari 2023, och kan se att antalet spelningar har fortsatt minska. Minskningen beror enligt SR:s musikchef Anna-Karin Larsson både på en inriktning mot en äldre målgrupp i P3, men även den negativa bild publiken fått av Yasin.

– Jag tror att hans namn blivit ett som många förknippar med våld och kriminalitet, säger hon och fortsätter:

– Kriminaliteten, eller läget i samhällsdebatten, påverkar alltid hur vi väljer musik, vad vi spelar mer av, vad vi eventuellt spelar lite mindre av.

2020 spelades låtar med Yasin 570 gånger i P3. 2021 efter gripandet, blev siffran 131. Majoriteten av dessa sker tiden före den fällande domen.

Så mycket har Yasin spelats i P3 2020-2023. Foto: SVT

Ska inte påverka

Efter gripandet har rapparen släppt 13 singlar och tre EP:s. Ingen av dessa har fått någon större rotation på P3. Som jämförelse kan sägas singlarna heller inte nått samma framgång på strömningstjänsten Youtube, jämfört med hans största hits före 2021.

Yasins musiksläpp 2020-2023. Foto: SVT

Frågan är då om domen och debatten om rapparen kommer att påverka P3:s inställning till hans nya album ”Pistoler, poesi och sex”?

– Det ska inte påverka, säger Anna-Karin Larsson.

Trots det har intresset såhär långt varit svalt: De två singlarna, släppta i januari och februari, som föregått veckans album har bara spelats en gång vardera i P3. Samtidigt ligger samtliga 13 låtar på skivan just nu på Spotifys lista över de 50 mest spelade låtarna i Sverige.

Kulturnyheterna har sökt Yasin för en kommentar.

Så mycket har Yasin spelats i P3 – år för år

2020: 570 gånger

2021: 131 gånger

2022: 38 gånger

Januari och februari 2023: 4 gånger

Mätningen bygger på en kontrollräkning av P3:s dagliga låtlistor under perioden 1 januari 2020 till 28 februari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.