Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var i april 2020 som den då 17-årige Nils ”Einár” Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet där han misshandlades och rånades. Gängledaren Mario Golzar Mia, som syns till höger i bild bredvid Haval Khalil, döms nu för att ha legat bakom kidnappningen. Foto: TT/Polisens förundersökning

Deltog i kidnappningen av Einár – gängledaren Mario Golzar Mia döms till 13 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

39-årige Mario Golzar Mia som pekas ut som ledare för det kriminella gänget Dalennätverket i Stockholm döms till 13 års fängelse. Enligt tingsrättens dom var den kriminelle ledaren drivande i den uppmärksammade kidnappningen av rapartisten Nils ”Einar” Grönberg.

Det var i april 2020 som den då 17-årige Nils ”Einar” Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet där han rånades och misshandlades.

Flera personer har redan dömts för inblandning i kidnappningen, men Mario Golzar Mia som nu döms befann sig utomlands vid den förra rättegången. Under måndagen dömdes han till 13 års fängelse för flera brott. Enligt domen hade gängledaren Mario Golzar Mia en aktiv roll i kidnappningen av Einar.

Bevisningen består till stor del av krypterade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat, som knäcktes av Europol och fransk polis 2020. Utöver sin inblandning i kidnappningen av Nils ”Einar” Grönberg döms Mario Golzar Mia för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel. 

Åklagare Ida Arnell yrkade på 18 års fängelse. Hon är i huvudsak nöjd med domen, men det kan bli aktuellt med ett överklagande.

– Tingsrätten har ogillat synnerligen grov narkotikasmuggling och där får jag titta närmare på ett eventuellt överklagande, säger hon.

Överväger att överklaga

Försvarsadvokat Joel Apitzsch säger till SVT att han tycker att tingsrättens dom är väl avvägd, men att han hoppats på en mer förmånlig utgång för sin klient.

 – Nu ska vi analysera domen noggrannare. Vi ska överväga om det finns anledning för oss att överklaga, säger Joel Apitzsch.

Nils ”Einar” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad 2021. Då var han 19 år gammal.

Så här sa åklagaren och försvarsadvokaten i samband med den sista rättegångsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegången mot den huvudmisstänkte i kidnappningen av rapartisten Einár har avslutats. Försvarsadvokat Joel Apitzsch, här på väg in till rättegången, säger att hans klient nekar till att vara inblandad i kidnappningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.