Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen inleddes rättegången med en av de huvudmisstänkta i fallet om kidnappningen av rapparen Einár. Hör mer i klippet ovan. Foto: TT

Rättegång om kidnappningen av rapartisten Einár fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fortsätter rättegången mot den man som står åtalad misstänkt för att vara hjärnan bakom kidnappningen av rapparen Einár. Åklagaren fortsatte sin genomgång av chattarna som ska visa hur den åtalade och andra planerade kidnappningen och även att utpressa Einár.

Tio personer har sedan tidigare dömts för inblandning i kidnappningen, som orkestrerades av personer inom det så kallade Vårbynätverket i samarbete med andra kriminella grupperingar. Syftet var att stjäla värdesaker för flera hundra tusen samt pressa Einár på bland annat tre miljoner kronor.

På torsdagen läste åklagaren upp från chattarna, där de misstänkta gärningsmännen flera veckor efter kidnappningen diskuterar huruvida de ska spränga utanför Einárs mammas lägenhet. Aliaset ”Efficientbonsai”, som åklagaren menar är den åtalade mannen, är drivande i hur de ska göra.

Trots bevisningen menar hans försvarsadvokat Joel Apitzsch att det inte går att säga vem som står bakom aliaset. Hör mer i klippet ovan.

Medger att han varit närvarande

Den åtalade huvudmannen fortsätter att förneka att han är inblandad, trots att åklagaren menar att bevisen pekar på att han haft en betydande roll i genomförandet av brotten.

Under torsdagens rättegångsförhandling medgav försvaret att mannen varit närvarande i transporten av Einár till och från Vårberg. Däremot förnekas att mannen skulle ha beslutat om eller kommit med direktiv gällande brotten han åtalats för.

Ledare för Dalennätverket

Mannen som är i 40-årsåldern och har ett bulgariskt medborgarskap, sägs ha en ledande roll i det så kallade Dalennätverket som huserar i Enskededalen, Blåsut, Hammarbyhöjden och Skarpnäck. Han åtalats också för en rad andra grova brott som till exempel narkotikasmuggling.

Hör mer om rapparen Nils ”Einár” Grönbergs liv och kopplingar till gängkriminalitet:

Anhållen i sin frånvaro

När polisen gjorde ett tillslag i september 2020 befann sig den misstänkte 40-åringen utomlands och var då anhållen i sin frånvaro i cirka två år. Han blev därefter efterlyst av Interpol och först förra året kunde mannen gripas i Bulgarien.

Rapartisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad i oktober 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.