Nils Einar Grönberg, mer känd som Einár, kidnappades i april 2020. I veckan avslutas rättegången mot den man som tros vara hjärnan bakom kidnappningen. Foto: TT

Gängledaren döms till 13 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

39-årige Mario Golzar Mia pekas ut som ledare för det kriminella gänget Dalennätverket i Stockholm och ska enligt domen ha varit drivande i den uppmärksammade kidnappningen av rapartisten Nils ”Einár” Grönberg 2020. Nu döms den kriminelle ledaren till 13 års fängelse.

Rättegången om kidnappningen av Einár

Pinnat inlägg

Gängledaren döms till 13 års fängelse

Idag kom domen mot 39-årige Mario Golzar Mia som döms för att ha varit drivande i kidnappningen. Han döms till fängelse för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Förutom brotten mot Nils Grönberg döms han för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel.

Mannen frias för synnerligen grov narkotikamsuggling

- Tingsrätten har bedömt att mannen haft en aktiv och nödvändig roll för genomförandet av människorovet och rånet. Mannen dessutom begått ytterligare brott mot rapartisten. Tingsrätten har också kommit fram till att mannen ägnat sig åt omfattande handel med kokain, säger rådmannen Kajsa Hällje i ett pressmeddelande.

Pinnat inlägg

Åklagaren yrkar på minst sex års fängelse för människorov och rån.

Hon knyter den tilltalade till brotten genom vad andra personer i enchrochattarna skrivit. Där har hans riktiga namn nämnts under samma kväll som kidnappningen ägt rum.

- Han har varit med och gillrat fällan, varit med och transporterat målsägande, varit delaktig i lägenheten. Han har utnyttjat honom på ett hänsynslöst sätt. Vid tillfället var målsägande en ung person som utsattes för förnedrande och våldsamma brott. Han var ensam mot många gärningspersoner och det var inte vilka som helst utan de var medlemmar ur Vårbynätverket som har ett mycket stort våldskapital.

De har inte lämnat någonting åt slumpen utan har varit noga med redskap och sett till att det funnits en lägenhet för kvällen.

Därmed avslutas förhandlingen och domen meddelas 20 februari klockan 11.

I nuläget ska den tilltalade sitta kvar i häktet om inget annat medges.

Försvarets straffvärdebedömning utgår vid flera fall från tidigare dömda i målet.

Gällande åtalspunkterna 3-4:

Medhjälp till rån - 1 år och 6 månader

Medhjälp till människorov och rån - 2 år och 8 månader, vilket var den dom som rapparen Hval Khalil dömdes för.

Människorov och rån - cirka fyra år

Åtalspunkterna 5-6:

Försök till grov utpressning - 1 år

Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse - 1 år och 6 månader.

Grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor - 2 år

När det gäller åtalspunkt 2 som rör anstiftan till grovt narkotikabrott som den tilltalade tidigare misstänkts för bedömer Joel Apitzsch 6-10 års fängelse.

Förtydligande säger han dock att flera av åtalen ska ogillas.

Nu diskuterar advokaten om flera användare bakom kontot "Efficientbonsai" och nämner två andra personer utöver den tilltalade som varit aktuella under tiden för brotten. Han pekar på att tingsrätten bör utesluta att det kan vara övriga personer som använt aliaset i chattarna.

Bilden som "Efficientbonsai" skickar till en annan person föreställer inte en bomb utan en batterikonstruktion, menar försvarsadvokaten, då "bomben" inte är klar.

Han påstår att det framgår i chattarna i den bomb som planeras bygga i stället ska sparas till ett senare tillfälle.

Gällande bevisningsvärderingen för åtalspunkterna kring förberedelserna för byggande av bomber menar försvaret att "Efficientbonsai" inte har haft kontakt med någon gällande detta.

- Det är helt obegripligt att han skulle styrka deras uppsåt eller främja brotten.

I stället menar han att han inte har varit medveten om planerna som pågått i chattarna.

Målsäganden har utsatts för brott som anges i gärningsbeskrivningen. "Efficientbonsai" har tillsammans med andra planerat gärningarna samt organiserat och koordinerat brottens utförande. Han har mottagit information som han har fört vidare. Han har genom sitt agerande förstärkt övriga medgärningsmän i deras uppsåt att begå brotten.

- Om tingsrätten kommer fram till att han har aliaset kan försvaret gå med på att han kan dömas för medhjälp till rån.

Drivande i brotten under natten har i stället varit tre andra alias i chattarna, enligt försvaret.

Gällande att han befunnit sig i lägenheten strider försvaret mot. Dels argumenterar advokaten för att de första bilderna som sprids från "Efficientbonsai" är först tio dagar efter brottsnatten. Det finns inte heller någon bild på den tilltalade från lägenheten.

Försvarets hypotes är att målsäganden har lurats till Vårberg, där andra gärningsmän har frihetsberövat honom.

Det är inte visat att den tilltalade har befunnit sig i lägenheten och vare sig fotograferat eller säkrat numerära överläget där.

Det sista meddelandet till "Efficientbonsai" innan händelserna i lägenheten är att han ska avvakta på grund av att de finns poliser i närheten: "Bror de aina här i krokarna vänta".

Enligt tidigare förhör med dömd i målet är det endast en person som går upp med Nils till lägenheten. Då menar försvaret att det inte går att utesluta att andra personer i bilen följt med upp, det vill säga inte den tilltalade.

Advokaten poängterar vidare att det inte går att använda sig av hovrättens dom som bevisning eller tidigare förhör utan ser chattarna som den tydligaste bevisningen.

Försvaret pekar på att det som går att komma överens om, är att personer bakom aliaset har utfört olika gärningar.

- Det finns inte en enda chatt där "Efficientbonsai" har deltagit i ett beslut, säger han.

Nu är det den tilltalades advokat, Joel Apitzsch, tur att plädera. Han inleder med att hänvisa till en besvisvärderingsmodell som tingsrätten bör ha i åtanke.
Den handlar om gärningsbeskrivningen. Framgår det entydigt av chattarna och finns stöd i övrig utredning i fråga om:

a) När ett bemäktigande har skett

b) Om han befunnit sig i lägenheten?

c) Vilket uppsåt har han haft?

d) Är det bevisat att han befattat sig med eller främjat befattningen med en bomb?

Rapparen Nils Grönberg, med artistnamnet Einár, sköts ihjäl utanför sin bostad i Hammarby sjöstad oktober 2021. Ingen har dömts för mordet, men polisens utredning pågår. 

Artisten levde under hot och umgicks i kriminella kretsar. I april 2020 kidnappades han och pressades på pengar. I det fallet har totalt 14 personer åtalats i en omfattande rättegång – samtliga misstänkta med kopplingar till Vårbynätverket och Dalennätverket. Hittills har tio av dem dömts för inblandning i kidnappningen.

På tisdag inleds slutpläderingarna mot en man i 40-årsåldern som enligt åklagaren var hjärnan bakom kidnappningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.