Foto: Sveriges radio

P3: ”Kommer inte att bojkotta Yasins musik”

Uppdaterad
Publicerad

Rapparna Yasin och Haval döms till fängelse för förberedelse och inblandning i kidnappningen av en känd ung artist. Men Sveriges radio kommer att fortsätta spela deras musik i P3.

– För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på P3.

Rapparen Yasin Mahamoud döms till tio månaders fängelse för förberedelse till kidnappning av en ung artist. Rapparen Haval Khalil får två år och sex månader för medhjälp till kidnappning och rån mot samma artist.

Under våren har frågan om huruvida det är rätt att dela ut priser till artisterna och spela deras musik i radio lyfts. Yasin är en av Sveriges mest spelade artister och fick priser på både P3 Guld och Grammis.

”Viktigt med konstnärlig frihet”

P3 har haft hållningen att man skiljer på verk och person och har fortsatt spela Yasins musik i sin kanal, om än i mindre omfattning.

Samma sak gäller efter dagens dom.

– Vi kommer inte att bojkotta Yasins musik. Vi resonerar på samma sätt som när vi lät P3 Guld-nomineringen vara kvar.

Kritiska röster menar att kanalen genom att spela musiken hjälper till att glorifiera våld och bygga de kriminella nätverkens varumärke.

– För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten. Det kan låta högtravande, men det handlar om två olika saker: verket som skildrar en verklighet och verkligheten i sig. För oss är det den välgjorda musiken för våra lyssnare som gör att vi fortsätter att spela Yasin.

”Tar avstånd från kriminalitet”

P3:s agerande kring Yasin har varit en följetong under våren. Trots den hårda kritiken tycker Anna-Karin Larsson att man hanterat frågan på ett bra sätt.

– Jag vet att det är många som har synpunkter och att många tycker att vi gör fel. Så är det med komplexa frågor och vi har lagt timmar av diskussioner på detta. Sen är det helt självklart att Sveriges radio tar avstånd från all kriminalitet och att det här är väldigt knepiga frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.