P3 ändrar låtlista – spelar häktade artisten mindre: ”Många blir upprörda”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten häktades på nyårsafton. Nu spelas artistens låtar knappt i P3 längre, trots det tidigare beskedet från Sveriges radios musikchef om att kanalen gör sina låtval mer utifrån verket än vad artisten står för.

– Vi måste lyssna på de som blir upprörda. Det är en balansgång, säger Anna-Karin Larsson.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att en artist, nominerad till musikgalan P3 Guld, har häktats misstänkt för inblandning i en kidnappning av en annan artist.

Sedan häktningen har Sveriges radio P3 gått från att spela artistens låtar 5-8 gånger per dag till 0-2 gånger per dag, något P3 Nyheter var först mer att uppmärksamma. Det trots ett tidigare besked om att P3 kommer att fortsätta att spela låtarna i radio, och att kanalen gör sina låtval mer från verket än vad artisten står för.

– Vi kommer att fortsätta spela låtarna, men det stämmer att vi har valt att spela dem mindre ofta, säger Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges radio till Kulturnyhetera.

Varför har ni inte berättat det?

– Vi brukar inte gå ut och berätta om ändringar i våra låtlistor.

”Måste vara lyhörda”

Anledningen till att P3 har dragit ner på rotationen av artistens låtar är enligt Anna-Karin Larsson att reaktionerna och nyhetsläget kring artisten har intensifierats sedan häktningen.

Hur ofta låtarna spelas blir en avvägning mellan de upprörda känslorna hos radiolyssnarna och Sveriges radios hållning att verket går före det en artist står för.

– Vi måste stå fast vid beslutet att spela låtarna och samtidigt vara lyhörda för de som är upprörda över att vi spelar musiken, säger Anna-Karin Larsson och fortsätter:

– Det är inte första gången en artist gör eller anklagas för något som Sveriges radio absolut inte ställer sig bakom. Men vi menar att låtarna är en annan sak än de handlingar som de här personerna utför.

Den häktade artisten är fortfarande nominerad till musikgalan P3 Guld som äger rum 20 mars, men det kan komma att ändras under den närmaste tiden.

– Vi har en diskussion om det men har inget besked i nuläget, säger Anna-Karin Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.