Anna-Karin Larsson, musikchef på Sveriges Radio Foto: TT

Häktad artist nominerad till P3 Guld: ”Behöver diskutera detta”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten är häktad – misstänkt för inblandning i en kidnappning av en annan artist. Samtidigt är samma artist nominerad till musikgalan P3 Guld.

– Vi utgår från verket snarare än vad artisten står för, säger Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges radio.

Det var strax innan tolvslaget under nyårsafton som en känd svensk artist greps och häktades misstänkt för inblandning i en kidnappning av en annan svensk artist som ägde rum i april förra året. Artisten nekar till brott.

Den häktade artisten är sedan tidigare dömd till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott. Artisten har också suttit häktad i tre månader misstänkt för mord, men släpptes 20 mars 2020 och därefter lades utredningen ned.

Nominerad till P3 Guld

Samtidigt är artisten mycket populär på strömningstjänsterna, spelas ofta i radiokanalen P3 och har nominerats till P3 Guld-galan som äger rum den 20 mars.

Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges radio, säger att man inte bestämt sig för om artisten ska vara kvar som nominerad.

– Det är klart att vi behöver verkligen diskutera detta. När det kommer till årets gala får vi återkomma om exakt hur det blir.

Artisten kommer dock fortsatt att spelas i radion.

– Det är ett år när det kommit väldigt mycket bra musik från den här artisten och det finns ett stort intresse. Då tycker vi det är viktigt att spela musiken. Men jag har förståelse för att vissa tycker att det är ett konstigt beslut.

– Vi tar alltid de här sakerna från fall till fall. Verket är en sak och upphovsmannen är en annan. Den konstnärliga friheten är väldigt viktig för oss, säger Anna-Karin Larsson.

Medverkar i dokumentär i SVT

SVT publicerade en dokumentär om artisten på SVT Play under hösten 2020, det vill säga före gripandet på nyårsafton.

Dokumentärens ansvarige utgivare Martin Vårdstedt säger att programmet kommer att ligga kvar på play-tjänsten.

– I nuläget är det inte aktuellt att avpublicera intervjun. I bedömningen väger jag bland annat in att det som artisten nu är misstänkt för är händelser som ska ha inträffat i april, medan SVT:s intervju gjordes i oktober. Vid det tillfället var artisten inte misstänkt för något brott. Artisten är nu häktad men inte åtalad. Vi följer förundersökningen och förhåller oss till händelseutvecklingen kontinuerligt.

Med bakgrund av vad som hänt, önskar ni att ni utformat dokumentären på ett annat sätt?

– Det är en hypotetisk fråga men kopplingarna mellan vissa uttryck inom musik och kriminalitet är en del i vår samtid som vi ska bevaka, både ur kriminaljournalistiskt och kulturjournalistiskt perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.