Åklagaren: Bevisning mot artisten hittades i Encrochat

Uppdaterad
Publicerad

En hyllad artist häktades på lördagen misstänkt för stämpling till människorov. Han greps strax före tolvslaget på nyårsafton i centrala Stockholm.

Artisten är en av tiotalet personer som kopplas till kriminella nätverk som anklagas för inblandning i kidnappningen av en annan känd artist.

– I det här ärendet har vi mycket bevisning från Encrochat, säger kammaråklagare Anna Stråth.

I våras spreds bilder på sociala medier på en ung artist när han blev rånad och misshandlad.

Enligt uppgift till SVT fördes artisten bort av en grupp personer – ett tiotal är redan häktade misstänkta för inblandning. Utredningen har varit omfattande. Och det är material som bland annat kommit genom mobiltjänsten Encrochat som kunnat leda till misstankarna mot bland annat den andra artisten.

– Det är vid genomgång av den bevisningen vi har i målet som vi kommit fram till att han är misstänkt för delaktighet, säger Anna Stråth.

– Det är bland annat Encrochat-telefoner som man använt för att kommunicera krypterat, fortsätter hon.

Han hade varit anhållen i sin frånvaro under hela december och har befunnit sig utomlands där han spelat in musik.

– Vi har inte haft en helhetsbild direkt från början. Men under analysarbetet har vi kommit fram till att det föreligger sannolika skäl för hans inblandning, säger kammaråklagaren Anna Stråth.

Två artister gripna

Sedan tidigare sitter ytterligare en annan ung artist häktad, även han för inblandning i samma ärende.

De misstänkta unga männen ingår enligt åklagaren i olika kriminella nätverk från Vårby, Dalen och Västerort i Stockholm. Åklagaren vill inte gå in på varför de gett sig på den artist som är offret i kidnappningen. Men han har själv inte velat medverka i utredningen.

Utredningen har pågått sedan i våras och åklagaren hoppas kunna väcka åtal i mars.

Polisen lyckades i våras ta sin i den krypterade tjänsten Encrochat som användes av kriminella för att diskutera brottsplatsern.

Häktas men nekar till brott

På lördagen häktades artisten på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov av Stockholms tingsrätt.

Han nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.