Se Ingrid Elam om Karin Smirnoffs tillskott till Stieg Larssons ”Millennium”-universum. Foto: Tim Aro/TT

Recension: ”Havsörnens skrik”: Millenium av Karin Smirnoff

Uppdaterad
Publicerad

När Karin Smirnoff tar över stafettpinnen lämnar Millenieserien storstaden och drar till det fiktiva Gasskas någonstans mellan Älvsbyn och Boden. En liten by klämd mellan mörka krafter som i skydd av den norrbottniska medieskuggan roffar åt sig mark och suger ut människor på jakt efter de riktigt stora pengarna.

Samhällskritiken i ”Havsörnens skrik” är med andra ord uppdaterad: i Norrland är elen billig och det finns inga gränser för hur mycket jordartsmetaller som kan grävas upp eller vindkraft byggas ut. Att samerna berövas sina betesmarker är inte storbolagens problem, de vill inte utveckla, utan exploatera.

Den som läst Smirnoffs trilogi som inleddes med ”Jag for ner till bror” kommer att känna igen sig i både terrängen och berättarstilen. Det är mörkt och kallt, men tempot är högt uppdrivet och redan på de första sidorna läggs en överrik mängd spår: mc-gäng som flyttat sina skumraskaffärer norrut, män med stora spelskulder, våldtäkt på ensamkommande unga flyktingkvinnor, ”lämnare” som levererar bakbundna kroppar och ”städare” som rensar upp.

Här börjar det inte som i många andra thrillers med ett enstaka fynd, en tråd som växer till ett komplext men utredbart nystan, här händer allt genast i ett brutalt huller om buller, och alla lösa trådar samlas på byns pizzeria. Dit kommer Mikael Blomkvist i privat ärende, han jobbar inte längre på Millenium. Och Lisbeth Salander dyker motvilligt upp för att ta hand om en brorsdotter hon aldrig sett.

Det är alltså två trötta krigare som återförenas och var och en på sitt håll börjar leta efter det som gömts i snö. Den verkliga drivkraften står nästa generation för: Den 13-åriga Svala är en ung version av sin faster, smärttålig och bra på att knäcka koder – och beredd att gå över lik för att hitta sin försvunna mor. Henne följer man gärna och det skulle inte förvåna om hon helt tar över firman Blomkvist/Salander i nästa del, för medan stockholmarna i byns ögon saknar naturvett, rör hon sig som en järv i Smirnoff-land.

Karin Smirnoff har med andra ord gjort just det enda möjliga när hon skriver vidare i Milleniumserien: hon har flyttat den till sin värld, en periferi som hon gör till ett gastkramande centrum för onda makter. Hon kan verkligen hålla spänningen uppe ända framtill slutet, och fortsättning följer säkert.

Havsörnens skrik

Författare: Karin Smirnoff

Förlag: Bokförlaget Polaris

Serie: Millennium (del sju)

Utgivningsdatum: 4 november 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.