Elena Irureta och José Ramón Soroiz som Bittori och Txato. Foto: HBO

Tv-recension: HBO:s Patria om ETA:s terrorvälde

Uppdaterad
Publicerad

En av Spaniens största bestsellerromaner har blivit tv-serie. HBO har redan innan premiären kritiserats för att deras reklamaffisch inte är tillräckligt respektfull mot terrorgruppen ETA:s offer, men tv-serien i sig är ett gripande och respektfullt drama om hur terrorgruppen slår klorna i en stad och sliter sönder den inifrån.

Patria börjar år 2011 när terrorgruppen ETA meddelade att de lagt ner vapnen. En äldre kvinna, Bittori, återvänder till sin hemstad för att ta reda på vad som egentligen hände när hennes make mördades årtionden tidigare.

Berättelsen kretsar kring två familjer i en småstad i den spanska regionen Baskien. Någon gång under 80- eller 90-talet är de bästa vänner. Männen, Txato och Joxian, cyklar, spelar kort och går till baren tillsammans. Kvinnorna, Bittori och Miren fikar och gör utflykter till San Sebastian. Även de båda familjernas fem vuxna barn umgås.

serierecension

Men Txato faller i onåd hos ETA, som har ett starkt grepp om staden, sedan han inte betalat tillräckligt stor andel av de pengar han utpressats på. Samtidigt blir Joxian och Mirens äldsta son Joxe Mari mer aktiv inom terrorrörelsen.

ETA, vars mål var ett självständigt Baskien, mördade över 800 personer och var aktiva från slutet av 50-talet. Gruppen upplöstes 2018.

Serien Patria har redan innan premiären skapat kontrovers i Spanien. Affischer som gjorde reklam för spanska HBO:s första prestigeprojekt visar en tudelad bild: en av en kvinna som håller om sin döende man, skjuten av ETA. Den andra visar en ETA-fånge som ligger naken på golvet i ett förhörsrum. ”Vi är alla del av den här historian” stod det under.

Såväl författaren bakom romanen Patria som politiker och anhöriga till ETA:s offer har varit kritiska till att affischen inte är tillräckligt respektfull mot överlevande och anhöriga: Hur man skildrar ETA-tiden är med andra ord fortfarande känsligt i Spanien.

För en utomståendes ögon gör tv-serien det mycket bra. I Patria är det sorgen och inte politiken som står i fokus i småstaden där det alltid verkar regna och alla färger går i blågrått.

Samtliga nio huvudpersoner – både familjen vars far blivit mördad och den där sonen är terrorist – skildras respektfullt och så mångbottnat som hinns med när många personer ska följas. Scenerna när det sakta går upp för Txato att han blivit paria i staden för att folk inte vill stå upp mot ETA är direkt hjärtskärande, men även den patriotiska Miren får vara mer än en hjärntvättad mamma – mycket tack vare Ane Gabarains skådespelarinsats.

Patrias främsta förtjänst är hur den skildrar den sektliknanade klaustrofobi som uppstår i staden där man envist håller fast vid självständighetskampen utåt, samtidigt som den krackelerar av motstridiga känslor inifrån. Familjer och vänner slits isär och när vapenvilan väl kommer vet ingen hur de ska agera eller vad de ska tycka.

På minussidan finns ett återkommande problem: hur ska man göra när rollfigurerna åldras ungefär 25 år under seriens lopp? Några ser inte ut att ha åldrats alls, andra får en helt okej ålderssminkning medan Joxe Mari får en helt horribel tunnhårsperuk och några extra kilo, men ser i övrigt ung ut. Det stör.

Patria har premiär 27 september på HBO Nordic.

Patria

Betyg: 4

Av: Aitor Gabilondo

Med: Susana Abaitua, Ane Gabarain, Mikel Laskurain, José Ramón Soroiz m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet