• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Recension: ”Hotet från Ryssland” av Oscar Jonsson

Publicerad

Silar man bort den sporadiska men irriterande svengelskan och de tröttsamma utfallen mot andra analyser och formuleringar än de egna – då har man i Oscar Jonssons ”Hotet från Ryssland” en enormt viktig och läsvärd bok, skriver Kulturnyheternas Per Andersson.

På bara 275 sidor ger Oscar Jonsson en koncis, konkret bild av putinregimens framväxt, kontext, världsbild och val. Allt det som lett den till angreppet på Ukraina och en unik pariaställning bland världens nationer.

Det postsovjetiska 90-talet är grunden för alltihop – när stormakten förvandlades till sammanbrott och nära på upplösning på bara några år. Sedan dess är det ledande skiktets högsta prioritet att det aldrig får ske igen. Putins återkomst till presidentposten 2012 markerar det oåterkalleliga vägvalet bort från demokratisering och integrering i det internationella rättssystemet.

Ända fram till invasionen för ett år sedan var det också en ur Kremls perspektiv framgångsrik politik. Man ingrep militärt mot demokrati-tendenser i Georgien 2008 utan att omvärlden agerade. Man tog Krimhalvön och startade utbrytarkrig i östra Ukraina 2014 utan att omvärlden agerade. Man deltog i Syrienkriget 2015 och räddade sin bundsförvant Assads makt. Man utövade påverkan på valet i USA 2016 vilket blev avslöjat men världen ryckte på axlarna.

Nu befinner vi oss i en situation där det är fullständigt otänkbart för Putin att förlora eller ge upp sitt krig mot Ukraina. Lika oacceptabelt är det för Ukraina och dess västallierade att förlora eller ge upp.

Där lämnar Oscar Jonsson oss på bokens sista sidor: utan en strimma ljus i tunneln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.