Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ungdomarna i I know what you did last summer hemsöks och mördas sedan systematiskt av  – något. Ett ögonvittne? Ett spöke? Foto: Amazon prime

Recension: I know what you did last summer

Uppdaterad
Publicerad

Precis som skräckfilmsmördaren som aldrig riktigt verkar vilja dö har 90-talets tonårsslashers en osannolik förmåga att leva vidare. Men det finns en goda skäl till att hålla genren i ett kortare filmformat.

Tonårsslashern är tillbaka. Jamie Lee Curtis repriserar sin roll i Halloween (Alla helgons blodiga natt) på biografer just nu, snart kommer den femte uppföljaren till Scream-filmerna – som dessutom blev tv-serie för ett par år sedan – och nu är det dags för Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997) att bli tv-serie.

Precis som i originalversionen sätter sig ett gäng ungdomar i en bil efter att ha festat för hårt på sin high school-avslutning och kör på och dödar en person på vägen. För att rädda sin framtid bestämmer de sig för att dumpa liket och inte ringa polisen – ingen såg ju, eller?

Ungdomarna hemsöks och mördas sedan systematiskt av  – något. Ett ögonvittne? Ett spöke?

Scream – en av de mest stilbildande tonårsmordfilmerna från 90-talet lyckades göra den ganska illa ansedda genren cool igen genom att lägga till ett metalager av popkulturella referenser – inte minst till andra skräckfilmer.

I know what you did last summer har eventuellt vaga ambitioner i samma riktning, med sociala medier som referenspunkt i stället för  popkultur. En i gänget är influencer, den gäckande mördaren lägger upp klipp på betalporrsajten Onlyfans och forcerade fraser som ”i de sociala mediernas era är tid och rum irrelevanta” florerar flitigt.

Men lite krystade repliker och lökig dialog är inte det största problemet – det hör till skräckgenren i allmänhet och tonårsslashern i synnerhet. Det stora problemet är, som ofta när man ska kavla ut 1,5 timme film till över sex timmar tv-serie, är tempot.

Jag tittar på genreskräck för att bli rädd. Det ska hoppa fram mördare ur garderoben en gång i kvarten och man ska vara på helspänn.

Efter fyra avsnitt har en hel del personer strukit med, men för mycket tid läggs på att trampa vatten. Festscenen från seriens första avsnitt varvas om och om igen – förvisso med några små nya detaljer, men inget man inte redan listat ut eller fått reda på.

Man lägger också tid på att fördjupa relationerna rollfigurerna emellan, men merparten av dem är lika platta som i originalversionen från 90-talet och ”fördjupningen” känns mer som ett sätt att fylla minuter än en genuin ambition att lära känna rollfigurerna.

Resultatet är en halvsömning ungdomsserie strösslad med lite blod och mord. Det är inte direkt dåligt, bara lite onödigt.

I know what you did last summer visas på Amazon prime video. Recensionen omfattar fyra avsnitt av totalt åtta.

Betyg: 2

Av: Logan Kibens, Craig William Macneill, Benjamin Semanoff

Med: Madison Iseman, Brianne Tju, Ezekiel Goodman m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

serierecension

Mer i ämnet