Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se en bit ur Malmö operas ”Falstaff”. Foto: Malmö Opera

Recension: Imponerande Falstaff med Zoom och Fox News

Publicerad

Med en rymlig blå kostym, lång slips och ful gulgrå frisyr presenterar han sig, storskrävlaren och fifflaren Falstaff. Premiär på Malmö Opera samma dag som Trump gick mot sitt nederlag. Shakespeares fete frossare är förstås en klassisk clownfigur, men också ”fin”, av adlig börd. Mer pompös än pajas. Camilla Lundberg har sett Falstaff på Malmö opera.

Bland Verdis operor är Falstaff en av de stora barytonrollerna och många drömmer om att sätta på sig lösmage. Även dirigenter älskar ”Falstaff” för dess raffinerade ensembler och kvicka vändningar. Verdi kunde sina saker; han var 79 år när han skrev denna komedi – den sista av hans många operor.

Här har den uppdaterats till en fars med välkända figurer från det stora landet i väster. Från början hade holländska gästregissören Lotte de Beer tänkt göra en parafras på George Orwells ”Djurfarmen”. Men coronaregler om distans på scenen satte stopp, och på kort tid svängde man om till en kombo av Fox News och Svenska hollywoodfruar.

De kärleksförvecklingar och drömmar om kyssar som ska till, fick lösas framför kameror med zoom-möten, emojis och greenscreen. Det är imponerande att Malmö alls fått ihop det coronasäkert på så kort rep-tid och med så mycket tekniska påhitt. Verdis komedi är musikaliskt väldigt kvick med avancerade ensembler där det ska sjungas i mun på varandra.

En förutsättning har nog varit denna handplockade och erfarna sångarcast. Och att regissör och dirigent samarbetat förr, senast förra vintern i Malmö.

Resultatet är kul, stökigt och faktiskt lite tankeväckande. Själv var jag en av de femtio på plats i denna norra Europas största teatersalong och kunde beundra hur man fick ihop alla trådar. Ett tekniskt pussel som matchar Verdis musikaliska mosaik. 

Malmös coronabantade orkester lät fantastiskt under dirigenten Steven Sloande. Likaså hela ensemblen med den Trumpsluge georgiske Misja Kiria i spetsen. Det här kan man kolla själv, för Falstaff streamas varje föreställning framöver, för en smärre avgift. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer