Matilda Gustavssons bok Klubben bygger vidare på hennes avslöjande i Dagens Nyheter som publicerades för två år sedan. Per Andersson recenserar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Anders Wiklund/TT/SVT

Recension: Klubben av Matilda Gustavsson

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan publicerade Dagens Nyheter Matilda Gustavssons reportage om de 18 kvinnor som anklagat kulturprofilen Jean-Claude Arnault för övergrepp och trakasserier. Nu kommer boken Klubben som fördjupar berättelsen om Svenska Akademiens värsta kris. Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson har läst.

– Det är inte alltid som journalister som skrivit reportage vet vad de ska göra med det utrymme som det innebär att skriva en bok. Men Matilda Gustavsson har kommit på vad hon ska använda det till: hon ytterligare komplicerar och nyanserar berättelsen om övergrepp och om hur de avfärdats, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet