Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anthony Hopkins spelar den åldrade Winton som räddade 669 barn undan nazismen. I videon hör du mer om filmen. Foto: See-saw-films

Recension: ”One life” av James Hawes

Publicerad

”Filmen om Wintons bragd är en välskräddad historia, som knappast tar ut svängarna”, skriver Kulturnyheternas Sofia Olsson.

Strax före andra världskrigets utbrott reser den unge banktjänstemannen Nicky Winton till Prag för att hjälpa de flyktingar som sökt skydd i staden efter att Hitler ockuperat Sudetenland. Drabbad av alla de frusna och skräckslagna barnen ger sig Winton i kast med att få ut så många barn som möjligt, och ta dem till Storbritannien tills kriget är över.

Historien om ”den brittiske Schindler” Nicky Winton är relativt okänd, mycket på grund av Wintons ödmjuka syn på sig själv och på världen. Först 50 år efter kriget blir det känt att Winton räddade livet på 669 barn. Då dubbas han och får medaljer och hans arkiv finns i dag på Förintelsemuséet Yad Vashem i Israel.

Anthony Hopkins spelar den åldrade Winton, fortfarande politiskt aktiv med insamlingsbössor och stödlinjer. En vänlig man med lätt sinne som aldrig försöker förhäva sig själv. Agnostiker och socialist, som han själv beskriver sig när han som ung och naiv bankman försöker förklara sitt ärende för den judiska församlingen i Prag.

Unge Winton spelas av Johnny Flynn, som inte bara till utseendet är förbluffande lik Anthony Hopkins, han har även samma försiktiga sympatiska sätt. Hjältedådet är en byråkrats verk, här gäller det att ha sina papper i ordning, och att orka köa hos myndigheterna.

Filmen om Wintons bragd är en välskräddad historia, fast besluten om att inte ställa sig i vägen för sin huvudperson. James Hawes tar knappast ut svängarna konstnärligt. Det är en film som vill hylla Winton, inte göra några andra avtryck. Kriget räcker. Det som sticker ut mest är det tramsiga tv-program som osannolikt nog är vad som gör Winton berömd 1988. Ett ansenligt antal av de barn han räddat sitter i publiken som en överraskning.

Återföreningen är perfekt sentimental, men jag gråter istället när barnen 1939 tar farväl av sina föräldrar. Små händer sträcks desperat ut genom tågfönster. Ibland behövs inte mer än att bli påmind om det förskräckliga som upplevts av människor i krig. Då och nu. Vartenda förspillt liv är en tragedi. Och motsatt: Att rädda ett liv är att rädda hela mänskligheten.

One life

Betyg: 3

Regi: James Hawes

Manus: Lucinda Coxon, Nick Drake (inte DEN Nick Drake), Barbara Winton

I rollerna: Anthony Hopkins, Lena Olin, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter m fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.