Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Dev Patel spela huvudrollen Kid i ”Monkey man”, i klippet. Foto: Universal Studios

Recension: ”Monkey man” av Dev Patel

Publicerad

Regidebuterande Dev Patel utkräver en spirituell hämnd på Indiens korrupta patriarkat i den brutalt underhållande ”Monkey man” som är inspirerad av både Bruce Lee och Bollywood. En originell vision med uppriktig slagkraftighet, skriver Kristoffer Viita.

Dev Patels hårda regidebut är inspirerad av den hinduiska gudomen Hanuman. Hälften apa, hälften människa och en symbol för intellekt, kraft, mod, trohet och disciplin. Egenskaper som förkroppsligas av Patels rollfigur Kid. En fattig fighter i en apmask på en underjordisk ”fight club” men som blir hjälte och slåss för kvinnor, fattiga och samhällets utstötta.

En dag får han en chans att hämnas på de korrupta männen som mördat hans mamma. Kid släpper loss en rättfärdigad tsunami av våld mot korrupta affärmän och politiker, och han får hjälp av en slirig promotor och en grupp kämpande transprostituerade.

Dev Patel som blev känd med ”Slumdog Millionare” (2008) har skrivit, producerat, regisserat och spelar huvudrollen. Det slet på hälsan. Alla slagsmål resulterade i en bruten tå, hand och en sliten axel.

En ansträngd budget gjorde även att det saknades stuntmän (”i slutscenerna mördar jag samma åtta killar om och om igen”, har Patel sagt) och inspelningen i Indiens slumkvarter fick stängas ned på grund av Covid-pandemin.

Motgångarna verkar nästan ha laddat ”Monkey man” med en rent elektrisk underdogenergi. Patel fångar Indiens astronomiska ojämlikhet med närgånget och följsamt foto, när Kid rör sig mellan rännstenen och lyxbordeller i ett vansinnigt tempo.

Stil och tematik är inspirerad både av Bollywood och klassiska Hong Kong-filmer, men Patel trillar aldrig ned i pastisch-träsket. Vreden mot det korrupta patriarkatet verkar bottna i ett uppriktigt patos och allvaret är välkommet i slagsmålsactiongenren, där för många verkar tävla om pris för mest självmedveten ironi utan att hitta rätt tonträff.

Varje högerkrok i ”Monkey man” hamrar istället in budskapet om att ”en liten glöd kan bränna ned allt”.

Monkey man

Premiär: 5 april 2024

Regi: Dev Patel

I rollerna: Dev Patel, Sobhita Dhulipala, Sikandar Kher med flera

Speltid: 2 h 1 min

Åldersgräns: 15

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.