Recension: Pixar-filmen ”Elementärt”

Uppdaterad
Publicerad

”Elementärt” är en rörande berättelse med andragenerationsinvandraruppväxten som tema. Filmen når nästan, men inte riktigt, upp till Pixars högstanivå.

Animationsstudion Pixar har på senare år tagit för vana att tackla existentiella ämnen på ett sätt som både känns oväntat och givet för barnfilmsgenren.

I ”Röd” (2022) avhandlas en flickas första mens, i ”Själen” (2020) är döden temat och ”Insidan ut” (2015) handlar om känslostormar under uppväxten och utspelar sig i 11-åriga Rileys huvud. ”Elementärt” fortsätter i samma stil och skildrar hur det är att växa upp som andragenerationsinvandrare.

Filmrecensioner

I Elementstaden bor vattenfolket, molnfolket och jordfolket i harmoni. På andra sidan bron ligger Glödermalm där Eldfolket, som betraktas med skepsis, bor.

Brinnies familj tvingades lämna Eldlandet och lyckas, trots motgångar, etablera sig i förorten Glödermalm. Brinnie har hela livet sett framför sig att hon ska ta över sin pappas butik, men ett eldigt temperament står i vägen.

En dag springer ett rör läck i butikens källare och hon träffar vattenkillen och inspektören Vadar som hotar butikens framtid eftersom nödvändiga tillstånd saknas. Fiende blir snart till vän och känslor uppstår – men kan eld och vatten vara tillsammans utan att utplåna varandra?

Förra sommaren efter att ”Lightyear” gjort både publik, kritiker och studiochefer besvikna talades det om en kris för Pixar. Men någon kvalitetsmässig kris märks i alla fall inte av i ”Elementärt”.

Elementstaden och Glödermalm skapats med den fantasifulla detaljomsorg vi är vana att se från Pixar – molnbollsport, vattenlägenheter och eldfalaflar är en fröjd för ögat. Regissören Peter Sohn (mest känd som röstskådespelare) lyckas få Romeo och Julia-romansen mellan eld och vatten att kännas klassisk, snarare än uttjatad.

Brinnies plågade tacksamhetsskuld gentemot den familj som tvingats offra allt för att hon ska få en dräglig tillvaro är rörande och träffsäker och i ögonhöjd med barnpubliken.

Möjligen känns ”Elementärt” snäppet mindre unik än ”Insidan ut” och ”Själen” i både berättarstuktur och världsbygge – en stad är trots allt en stad och inte någons själsliv, hur välgjord den än är.

elementärt

Betyg: 4

Regi: Peter Sohn

Manus: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh

Svenska röster: Mimmi Sandén, Martin Urech, Isa Aouifia, Irene Lindh

Engelska röster: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie del Carmen, Shila Ommi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet