Recension: ”En av dem” av Qaisar Mahmood

Uppdaterad
Publicerad

”En av dem” är en munter men alls inte oseriös berättelse om en managementkonsult som i två månader fejkar matbud, skriver Per Andersson.

När Qaisar Mahmood – managementkonsult, författare, framgångsrik medelklassman och migrantbarn – tittar på matbuden ser han något annat och mera intimt än både klass och marknad. Han ser sin far. Pappan som lämnade Pakistan på 70-talet för att söka lyckan i den rika världen och senare kallade till sig frun och barnen till Stockholm och Tensta. Pappa Mahmood jobbade med restaurangdisk och städning, hade han flyttat till Sverige idag hade han jobbat som matbud.

Qaisar Mahmood är djupt skeptisk till att betrakta matbuden som utnyttjade offer – han lutar mer åt djärva äventyrare -  men han baserar inte den analysen i marknadsekonomisk övertygelse utan i sin egen familjehistoria. 

Han ägnar två månader åt att vara matbud vid sidan av det ordinarie jobbet på den stora konsultfirman. Målet är att komma de riktiga matbuden nära och förstå något av deras livsdrömmar och självbild. Det får man säga att han misslyckas med. Trots att han har hudfärgen och kan tala både punjabi och knackig urdu lyckas han inte passera som ”en av dem”. De kollegor han försöker konversera anar att det är något lurt, det blir inte många samtal Mahmood kan redovisa. 

Istället skriver han sin inre monolog under experimentet, och han tänker verkligen mycket, på högt varv, om den situation han försatt sig i. Det blir en nyansrik, mångfasetterad och inte minst rolig resa genom andragenerationskapets obotliga kluvenhet. Migrantidentitetens rikedom av motstridiga schatteringar, generationskonfliktens speciella laddning, en dos dubbelbottnad rashumor, en författare som förmår vara både skarpsinnig och ogenerat fåfäng om vartannat.

Summa summarum blir det en munter men alls inte oseriös berättelse om en managementkonsult med rötter i Pakistan som i två månader fejkar matbud i Stockholm. Det skulle verkligen kunna bli en bra och rolig tv-serie. Lite synd att författaren inte tydligare kommunicerar att han berättar om just ett misslyckat försök att bli “en av dem”. Med den patetik man valt i presentationen finns risk att boken gör läsare blir besvikna över att den inte är vad den verkar vara. 

FAKTA

Titel: ”En av dem”

Författare: Qaisar Mahmood

Förlag: Mondial

Genre: Sakprosa

Antal sidor: 196 sidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.