Peshang Rad och Maria Sundbom Lörelius i Dejta. Foto: SVT

Recension: SVT-serien Dejta är godkänd underhållning

Uppdaterad
Publicerad

De första två avsnitten av SVT:s humorsatsning Dejta är proppfulla av tokiga romcom-klyshor, men serien tar sig efter det och landar i klart godkänd underhållning med huvudrollsinnehavaren Maria Sundbom Lörelius som seriens stora behållning. Men frågan är om det verkligen är en komedi?

Recensionen avser de fyra första avsnitten av totalt åtta.

Ella är ensamstående mamma till tre barn och separerad från pappan till de yngsta sedan två år. Efter att ha överraskats av exets nya flickvän bestämmer hon sig prompt för att börja nätdejta. I seriens periferi finns även en käck bästa kompis, en före detta svägerska och en tystlåten kollega som jobbar på Ellas cateringfirma.

serierecension

Beskrivningen av serien gör mig initialt lätt skeptisk. Mellan raderna anas att det här är en flåsig historia om hur ”tokroligt livspusslet och kärleken kan vara”.

Efter de första två avsnitten är jag fortfarande ganska skeptisk. Även om romantiska komedier är en genre som sina bästa dagar kan göra klyschor till fungerande feel-good dyker för många romcomschabloner upp på för kort tid:

  • Exets nya tjej som är konstnär (och därför en tossig fri själ) som inte har någon som helst känsla för mellanmänskligt beteende.
  • Den truliga tonåringen har fått vuxenskriven dialog nedtryckt i halsen och är intresserad av sin mammas sexliv på ett sätt som (förhoppningsvis) ingen riktig 13-åring är.
  • Bästa kompisen vars största mission i livet är huvudpersonens kärleksliv och ringer därför upp halv åtta på morgonen och frågar om hon ”sajnat upp sig på den där dejtingsajten än?!”

Men det tar sig. Maria Sundbom Lörelius (Flickan, mamma & demonerna och Störst av allt) bär huvudrollen på ett strålande sätt. Hon är återhållsam i seriens pinsamhetsscener där det är lätt att spela över och är sårbar så att varje förnedring och motgång gör att det sticker till i hjärtat på tittaren. Dessutom tillåter det längre serieformatet att även birollerna får chans att utvecklas – inte minst exsvägerskan Monica (Klara Zimmergren) som går från sidekick med beskäftiga kärlekstips till något betydligt mer mänskligt.

Serien är, titeln till trots, mer fokuserad på Ellas liv och mindre på de dejter som de första avsnitten byggs kring, vilket är lite synd. Tv-branschen har uppenbarligen förstått genomslagskraften i att visa potentiella kärlekspars första möte.

Realitykoncepten Första dejten och Gift vid första ögonkastet har bevisat att det finns ett omättligt sug hos tittarna att analysera varje ofrivilligt äcklad ansiktsryckning när ”fel prins” stiger genom dörren och magin som uppstår när två främlingar fattar tycke för varandra på riktigt. Detta fungerar bra även i fiktionsform och dejtingscenerna i Dejta är pinsamma och rörande på rätt sätt.

Samspelet mellan Maria och tonårsdottern Siri (Nova Waldfogel) bjuder också på en del bra scener och personkemin med cateringkollegan Avin (Peshang Rad) gör Dejta sevärd trots en del brister.

Värt att notera är att genrebeskrivningen komedi på senare tid ofta har kommit att betyda ”pinsamma situationer förekommer” alternativt ”lättsamt”. Dejta varken är eller försöker vara roligt, men är ändå ett habilt lättsamt drama om hur tokroligt livspusslet och kärleken kan vara.

Dejta har premiär på SVT 24/2.

Dejta

Betyg: 2

Regi: Jens Sjögren och Rojda Sekersöz

Manus: Sara Kadefors

Med: Bland andra: Maria Sundbom Lörelius, Bahareh Razekh, Peshang Rad, Christopher Wollter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet