Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Segt, mörkt och låtsasintellektuellt. Foto: Bleecker street

Recension: The secrets we keep

Uppdaterad
Publicerad

Segt, mörkt och låtsasintellektuellt: så lyder Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viitas omdöme om The Secrets we keep: en amerikansk film med svenskar i huvudrollerna.

Nazister som bor mitt ibland oss och gömmer sitt förflutna är ett tacksamt ämne för vår tid. Men The secrets we keep är för ooriginell för att vara relevant. 

Det är efterkrigstid och rumänska Maja (Noomi Rapace) röker en god cigg i parken i en amerikansk småstad. Hennes son leker bredvid när hon tror sig känna igen en man i närheten. Han hinner undan, men några dagar senare händer det igen. Snart är hon säker på sin sak. Efter några tråkiga familjescener där ingenting händer väljer Maja sitt tillfälle. Hon slår mannen och familjefadern (Joel Kinnaman) medvetslös och släpar med honom hem till sin källare. Hennes oförstående make Lewis (Chris Messina), stadens välkände läkare, försöker förstå vad allt handlar om.

Svaret är hämnd. Åtminstone verkar det så till en början. The secrets we keep är ingen ren ”revenge”-rulle. Tyvärr. Snarare en låtsas-intellektuell studie över rättfärdigat våld och minnets förgänglighet. Motivet för hämnden målas upp som ett mysterium eller kanske psykisk sjukdom. Tyvärr är det uppenbart vart allt barkar alldeles för tidigt. Maja söker vedergällning för någonting som hände hennes familj för länge sedan under andra världkriget. Minnen från krigsbrottet spelas upp i flackiga och svartvita flashbacks där ingenting går att urskilja. Mannen bedyrar att han är oskyldig men Maja är bergsäker.

Resten av The secrets we keep är en utdragen process för att tvinga fram ett erkännande med dubiösa metoder och smått genanta repliker.

Snart kämpar Maja i motvind även mot sin man, som misstänker att hon minns fel. Dessutom gör allt smusslande grannarna misstänksamma. 

Upplägget påminner om ett segare, eller kanske ”mörkare”, avsnitt av nazijägarserien Hunters. Visserligen med ett trovärdigt återgivet 50-tal och med hårt försökande skådespelare. Säkert också en läxa om offer som blir förövare och så vidare, men inte tillräckligt med spänning i någon riktning för att hålla intresset uppe.

The secrets we keep

Visa

Betyg: 2

Regi: Yuval Adler

Med: Noomi Rapace, Joel Kinnaman med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer