Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En nedstigning i människans lägsta instinkter” – Se mer av ”The settlers” i klippet. Foto: Mubi

Recension: ”The Settlers” i regi Felipe Gálvez Haberle

Uppdaterad
Publicerad

Folkmordet på Chiles urinvånare ligger till grund för den prisade västernfilmen ”The Settlers”. En nedstigning i människans lägsta instinkter på en laglös plats, skriver filmkritiker Kristoffer Viita.

Året är 1901 och tre män ger sig ut på ett uppdrag av den rika affärsmannen José Menendez. Den förmögne landägaren vill rensa landet på urinvånare och bereda en handelsväg för boskap. Selk’nam-folket som bodde i södra Argentina och Chile blev nästan utrotade under den här perioden, och ”The Settlers” ger oss en fruktansvärd ögonblicksbild av hur det kan ha gått till. En brutal galenskap som utspelas mot en bakgrund av gnistrande vackra landskap.

Menendez skickar iväg en trio bestående av den skotske löjtnanten MacLennan, den amerikanske legoknekten Bill och ”halvblodet” Segundo, en fånge som rekryterats som guide och för sina färdigheter med ett gevär.

Det är en udda trio som inte har något till övers för varandra, och energin bidrar till en spöklik stämning där ingen går att lita på.

”The Settlers” börjar med ett krypande obehag men blir snart blodig. Grymheterna (massmord, antydd pedofili och våldtäkt) liksom de psykologiska trauman som de verkar framkalla hos gärningsmännen skildras som kyligt normala för en tid när kolonisatörer kunde göra vad de ville och komma undan med det.

Simone D'Arcangelos färgstarka foto är som en egen rollfigur och ger en läskig närvaro till den sydligaste delen av Latinamerika. Tierra del Fuego är naturskönt vackert och känns samtidigt som jordens ände där inga lagar gäller. En dimhöljd sekvens där flera urinvånare skjuts ihjäl verkar nästan utspela sig mellan verklighet och mardröm.

”The Settlers” vann både FIPRESCI-priset efter visningen i Cannes sidosektion Un Certain Regard och pris för bästa film vid Stockholm filmfestival.

Välförtjänt, bristen på hjältemod ger filmen en anti-västern-kvalitet som är nyskapande. Även om flera partier har en del haltande dialog och skådespel. Den tredje akten ger en intressant fördjupning av mentaliteten bakom maktens män, men är nästan för kortfattad.

Trots vissa svagheter är det uppenbart att debuterande regissören Felipe Gálvez Haberle är ett namn att hålla ögonen på i framtiden.

FAKTA: The Settlers

Originaltitel: Los Colonos

Premiär: 26 april 2024

Regi: Felipe Gálvez Haberle

I rollerna: Mark Stanley, Marcelo Alonso Sam Spruell, Alfredo Castro med flera

Speltid: 97 min

Åldersgräns: 15

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.