Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en rad satiriska brottningsmatcher med västvärldens syn på öst i den här serien, säger Kulturnyheternas Kim Veerabuthroo Nordberg. Foto: SVT/HBO Max

Recension: ”The Sympathizer” av Park Chan-wook

Uppdaterad
Publicerad

Miniserien The Sympathizer gör upp med den västerländska bilden av asiaten. Kim Veerabuthroo Nordberg ser en spionserie som är mer intresserad av idéer än spioneri.

En spion för den nordvietnamesiska kommuniströrelsen hamnar i Los Angeles för att rapportera hem om den kontrarevolutionära exilrörelsen där.

The Sympathizer är baserad på Viet Thanh Nguyens Pulitzerprisbelönta roman med samma namn och är regisserad av den prisbelönta koreanske filmskaparen Park Chan-wook.

Streamingtips

Robert Downey Jr. spelar fem olika roller

Oscarsbelönade Robert Downey Jr. är exekutiv producent för serien och spelar hela fem biroller.

– Först blev jag irriterad och tänkte att Downey Jr. bara fiskar efter Emmynomineringar. Men det var innan jag insåg vad serien försöker göra, säger Kim Veerabuthroo Nordberg i Morgonstudion.

Se recensionen i spelaren ovan.

The Sympathizer

Premiär 15 april på HBO Max

I rollerna bla: Hoa Xuande, Fred Nguyen Khan, Toan Le, Phanxine, Vy Le, Ky Duyen, Kieu Chinh, Duy Nguyen, Alan Trong och Sandra Oh.

Regi: Park Chan-wook och Don McKellar

The Sympathizer är en samproduktion mellan HBO, A24 och Rhombus Media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streamingtips

Mer i ämnet