Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I helgen gick Tonsättarweekend på konserthuset i Stockholm av stapeln. I år med fokus på den svenska tonsättaren Lisa Streich. Hör Camilla Lundberg recension i videon. Foto: Yanan Li

Recension: Tonsättarweekend med Lisa Streich

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha framförts på de stora europeiska estraderna har svenska Lisa Streich fått sin egen festival på hemmaplan. Kulturnyheternas kritiker Camilla Lundberg har var på plats när Streichs musik spelades under fyra dagar under Tonsättarweekend på Stockholms konserthus.

Mjuk och hård. Isig och eldig. Vag och vass. En musik att nästan ta på. Lisa Streichs känsliga klangvärld har en unikt taktil kvalitet.

Kungliga filharmonikerna sprider hennes toner i ljudmoln mjuka som mossa. Själv talar hon om sin förtjusning i ”mögliga” ackord; avsiktligt vagt orena. Sköra, skira, skeva, rentav svampiga.

Jag har aldrig hört sådana ljud från en symfoniorkester. Till skillnad från merparten tonsättare tycks Lisa Streich inte sträva efter organisk utveckling, ej heller kontrapunktiskt finlir.

Hennes musik är snarare idébaserad: hon hänvisar till foton, essäer, skulptur som inspiration. För lyssnarörat blir de ohörbara – som det ”vita bläck” Lisa Streich refererar till i ”Medusa”.

Men det gör inget. Medusa” är en spektakulär trumpetkonsert som här uruppfördes av Kungliga Filharmonikerna, där solisten också fick spela på trädgårdsslang.

Äggskärare är en annan hushållsartikel som Lisa Streich gärna komponerar för, när hon inte applicerar små motorer på instrumenten. Sådant gör hon i sin kammarmusik, men jag tycker hon är som bäst i det stora formatet.

Tonsättarweekend: Lisa Streich

Konserthusets årliga tonsättarfestival startade 1986 och har som uppdrag att under fyra dagar belysa vår tids stora tonsättare.

I år framfördes tolv verk av Lisa Streich i samarbete med Kungliga Filharmonikerna, Norrköpings Symfoniorkester och Kammarensemblen.

Lisa Streich

Internationellt erkänd tonsättare, född 1985, i Värmland.

Förra året spelade Berlinfilharmonikerna hennes ”Ishjärta” och i Hamburgs konserthus Elbphilharmonie uruppfördes hennes ”Flügel”. I Huddersfield, den viktigaste brittiska festivalen för ny konstmusik, var Lisa Streich huvudperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.