Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturnyheterna guidar till brädspel och kortspel som kommit på svenska under det senaste året. Bland höjdpunkterna finns det konspiratoriska ”Coup”, där spelarna ska lönnmörda sina politiska konkurrenter i en italiensk renässansstad. Foto: Henrik Norsell/Firat Celik/SVT

Recension: Här är tre höjdpunkter för brädspelsåret

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har sonderat brädspelsterrängen 2023 och valt ut tre favoriter på svenska.

Skull

Pokerliknande bluffspelet Skull passar bäst för fyra eller fler spelare, spelas snabbt och har låg tröskel för nya spelare. Foto: Ferat Celik/SVT

”Skull” har prisats på den franska spelfestivalen As d’Or, och har nu fått en svensk utgåva.

Det här är en sorts snabbspelad och lättlärd variant på poker, där lejonparten av spelets starka nerv utspelas inuti spelarnas huvud. Det handlar om att bluffa och lura motståndarna till att plocka upp kort vid fel tillfälle – och vända upp en dödskalle – medan du själv ska läsa motspelarna rätt och lyckas vända upp blommor för att ta hem segern.

Det enkla upplägget gör att Skull kan spelas direkt ur lådan av nya spelare, men de många strategiska finesserna gör att spelutvecklaren Hervé Marly fått till en hållbar och snabbspelad kraftmätning för ditt pokerface – dessutom.

Mists over Carcassonne

”Mists over Carcassonne” är en uppföljare till klassikern ”Carcassonne”, kan spelas med tre eller fler spelare och passar bäst för mer avancerade spelare som letar efter en meditativ men utmanande spelupplevelse. Foto: Firat Celik/SVT

”Carcassonne” är en definitiv klassiker och en bidragande faktor till 2000-talets gyllene era av tyska brädspel. 22 år senare kommer nu skaparen Klaus-Jürgen Wrede med en uppföljare.

Likheterna med originalet är flera: Även här bygger spelarna upp en medeltida landsbygd där målet är att kontrollera vägar, städer och slott för att få poäng. Men – den stora skillnaden är att man här spelar tillsammans mot ett gemensamt mål. Spelarna ska försöka kontrollera områden utan att mängden spöken på spelplanen blir för många – och alla förlorar.

Avsaknaden av konkurrens tar bort en del nerv, men skapar samtidigt en mer meditativ, pusselliknande upplevelse som passar perfekt för dagar där umgänget, snarare än tävlingen, får stå i centrum.

Coup

Lönnmörda dina vänner i ”Coup”. Spelas bäst med många spelare, när konspirerandet kan nå mer spektakulära höjder. Kortspelet passar bäst för spelare med viss spelvana, men går att lära sig relativt snabbt. Foto: Firat Celik/SVT

I kortspelet ”Coup” slåss spelarna om makten i en korrupt italiensk stad, med målet att stå kvar ensam efter att ränker, lönnmord och fulspel eliminerat de andra kandidaterna.

”Coup” påminner om spelet ”Maffia” och förutom att spela sina kort rätt handlar framgången om att lyckas ljuga så mycket som möjligt.

Spelet passar perfekt för fler än fyra spelare och varje runda är ungefär 10-15 minuter, men blir roligare ju fler gånger man spelar eftersom spelarna tenderar att bli djärvare och mer taktiska när de blivit varma i kläderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.