Restauranger och nattklubbar ska slippa söka tillstånd för dans från och med juli 2023.

Danstillståndet avskaffas: ”Efterlängtad frihetsreform”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat om att avskaffa tillståndskravet för offentliga danstillställningar.
– Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att det på bland annat restauranger och nattklubbar inte längre krävs godkännande från Polismyndigheten för att få anordna en danstillställning, om dessa inte ligger på en offentlig plats, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Danstillställningar på offentlig plats, till exempel ett torg, ska anmälas till Polismyndigheten, men anmälan ska kunna göras kostnadsfritt och muntligen.

– Det föreslagna ansökningsförfarandet kommer att innebära en förenkling för berörda företag samtidigt som spontandansen faller utanför anmälningsplikten, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i pressmeddelandet.

Har efterfrågats i 20 år

De senaste 20 åren har ledamöter från alla partier utom Socialdemokraterna motionerat för att avskaffa det. Över 60 motioner har inkommit sedan 2004.

I april 2016 meddelade riksdagen att den ville att danstillståndet skulle tas bort och uppmanade regeringen att utreda frågan. Frågan utreddes och 2018 kom utredningen fram till att tillståndet fyllde en viktig säkerhetsfunktion i vissa fall och inte borde tas bort helt, men kanske ändras.

Regeringens förslag ska nu gå på remiss hos lagrådet och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Kulturnyheterna söker justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.