Italienska balletdansaren Silvia Simeone flyger fram under en föreställning i Schweiz 2016. Foto: TT

Danstillståndet avskaffas

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett 20-tal misslyckade försök från en lång rad partier genom åren har motionen slutligen röstats igenom: På torsdagen beslutade riksdagen att avskaffa det omstridda danstillståndet, efter att samtliga riksdagspartier utom Socialdemokraterna drivit frågan.

Danstillståndet skulle bli ”en absurd parentes i Sveriges historia”. Så beskrev Vänsterpartiets Rossana Dinamarca sina förhoppningar när hela 14 motioner om att avskaffa danstillståndet fick bifall i justitieutskottet förra veckan.

Nu har förväntningarna infriats – på torsdagen röstade riksdagen unisont igenom motionen, och spontandansen har släppts fri i Sverige. Inget parti motsatte sig avskaffandet, som föregicks av motioner från samtliga partier utom Socialdemokraterna.

– Det känns jättebra! Vi har levt kvar i en föreställning om att dans är kriminellt, att det kan få farliga följder. Men dans är bara roligt, det är uttryck för glädje, säger Rossana Dinamarca (V) till Kulturnyheterna.

Böter för spontandans

Danstillståndet innebar att en bar- eller restaurangägare, utöver alla andra tillstånd som behövs, också behövde ett särskilt tillstånd för dans. Om spontandans uppstod utan tillstånd behövde den avbrytas omedelbart, annars riskerade ägaren att få både böter och indraget serveringstillstånd.

Flera riksdagspartier, däribland Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna, har försökt avskaffa tillståndet genom åren, och flera politiker har beskrivit reglerna som fåniga och utdaterade.

Mathias Sundin (L) blev förra året ett internetfenomen när han med orden ”Herr Talman: sluta pausa, börja dansa” bröt ut i dans i talarstolen, i samband med en motion om avskaffande som då röstades ned.

– Det är väldigt positivt att alla partier nu blev eniga. Många har inte trott mig genom åren när jag berättat att det finns ett danstillstånd i Sverige. När man läst artiklar om polisärenden efter att det ”förekommit dans” har jag känt: Vilken planet bor jag på? Vilket årtionde?, säger han till Kulturnyheterna.

Säkerhetsskäl huvudinvändning

Förespråkare för danstillståndet, däribland räddningstjänsten och polismyndigheten, har däremot framhävt säkerhetsaspekten som den främsta anledningen till att bevara lagen.

– Polisen har starkt förespråkat den här lagen, och med skrämsel flaggat för farliga ravepartyn. Men åter igen, där är det inte själva dansen i sig som är problemet, alkohol är den främsta orsaken till våld, säger Rossana Dinamarca.

Är säkerhetsaspekten, som polisen har framfört, inte ett problem?

Nej, det finns redan föreskrifter brandsäkerhet idag, som krav på nödutgångar, hur många som får vistas i lokalerna, och så vidare.

Efter riksdagens beslut hamnar själva avskaffandet nu på regeringens bord. När danstillståndet försvinner i praktiken är därför ännu inte klart.

– Det är hög tid att det ryker nu, så det är dags för regeringen att sätta fart. Åtminstone till 1 januari nästa år borde gå, så att vi får dansa på nyårsafton, säger Mathias Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Danstillståndet

Mer i ämnet