Till vänster: Ungerns premiärminister Viktor Orban. Till höger: En demonstration anordnad av oppositionella One million people for the freedom of the press år 2012. Foto: AP/TT

Regeringsvänligt jättemediebolag bildas i Ungern

Uppdaterad
Publicerad
Ägarna bakom ett flertal regeringsvänliga mediebolag i Ungern har meddelat att de ger bort sina företag till en stiftelse med syfte att skapa ett enormt regeringsvänligt mediekonglomerat.

Den nya stiftelsen kommer att äga tv-kanaler, nättidningar, papperstidningar, samtliga regionala lokaltidningar samt ett flertal radiostationer och magasin, rapporterar Nyhetsbyrån AP.

De flesta bolag som skänkts till stiftelsen har sedan ett par år tillbaka styrts eller finansierats av premiärminister Viktor Orbans supportrar. Några av dem ska enligt AP gått från att vara oberoende pressröster till en hyllningskör för Orban.

Sämre pressfrihet

Sedan Viktor Orban tog makten i Ungern oroar sig flera organisationer för pressfriheten i landet. På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex låg Ungern på plats 23 på listan över länder med mest långtgående pressfrihet år 2010.

Sedan dess har landet halkat ner flera placeringar per år och ligger nu på plats 73, vilket enligt organisationen tyder på ”noterbara problem”.

2016 lades den största oppositionstidningen, vänstertidningen Népszabadság, ner och det talades om ”en svart dag för pressen”.

– Från och med nu kommer höger-media som står regeringen nära att ha total kontroll, säger den ungerska mediaanalytikern Agnes Urban till AP.

Den nya stiftelsen, CEMPF, kommer att ledas av Gabor Liszkay, en tidningsredaktör känd för sin lojalitet gentemot Viktor Orban.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer