Journalisten Khadija Ismayilova. Foto: TT

Regimen förfalskade journalistens brev

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade journalisten Khadija Ismayilova skrev ett varnande brev till världen inför Europeiska spelen i Azerbajdzjan. Nu har en närmast komiskt illa skriven förfalskning av brevet publicerats i azeriska medier.

Ismayilovas brev publicerades i New York Times den 11 juni. Hon varnar för att låta sig bli lurad av den auktoritära regimen. Förfalskningen har rakt motsatta budskap och är skrivet på azeriska och mycket illa skriven engelska, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty.

Publicerat under journalistens namn

I originalbrevet står bland annat ”Azerbajdzjans bästa och mest lysande har blivit inlåsta, undanstoppade under Europeiska spelen. De ville inte att ni ska se eller höra oss och våra obekväma sanningar”. I brevet i azeriska medier står det i stället: ”Azerbajdzjans värsta och mest bov har blivit inlåsta, undanstoppade under Europeiska spelen. De ville inte se våra brott eller höra våra obekväma lögner”.

Ismayilova ber också anhängarna att ”fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter”, medan Bakus version lyder: ”fortsätta kämpa för att stärka femtekolonnen”.

Hela brevet i azeriska medier följer originalet stycke för stycke, men med rakt motsatta budskap. Det är också publicerat under Ismayilovas namn och bild men utan antydan om att det är satir eller manipulerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet