Demonstrationer till stöd för Toomaj Salehi har hållits på flera håll i världen, här i Oslo, Arkivbild. Foto: Javad Parsa/NTB

Regimkritisk iransk rappare frisläppt

Publicerad

Den regimkritiske iranske rapparen Toomaj Salehi har släppts ur fängelse efter att tidigare ha dömts till sex års fängelse för ”världsomfattande korruption”.

Rapparen är frisläppt efter att ha avtjänat ett års fängelse i svallvågorna av de landsomfattande protesterna som uppstod efter Mahsa Aminis död, uppger lokala medier. 22-åringen avled efter att ha frihetsberövats av moralpolisen för brott mot den strikta iranska klädkoden för kvinnor.

Toomaj Salehi, 32, greps i oktober 2022 efter att offentligt uttalat sitt stöd för protesterna i flera videor och dömdes i juli 2023 till sex års fängelse för bland annat ”världsomfattande korruption” – ett brott som kan ge dödsstraff i Iran.

Artistens advokat Amir Raisian säger till lokala medier att högsta domstolen konstaterat att misstag begåtts när det ursprungliga straffet dömdes ut och att Toomaj Salehi skulle försättas på fri fot, mot borgen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om fallet och omständigheterna runt gripandet av Toomaj Salehi, ur Morgonstudion 11 juli 2023. Foto: Javad Parsa/TT/wikimedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.