Till vänster: Ur tv-serien Douze points, till höger: Bilal Hassani. Foto: Kan 11 Israeli Public Broadcasting Corporation/AFP/TT

Regissören efter bojkottshot: ”Jag är orolig för fransmännens humor”

Uppdaterad
Publicerad

Det israeliska tv-bolaget KAN är värd för årets Eurovision song contest. I samband med tävlingen skulle bolaget även sända tv-serien Douze Point, en komedi om hur IS försöker spränga Eurovisionarenan i Tel Aviv med hjälp av Frankrikes deltagare. Kulturnyheterna har träffat regissören Daniel Syrkin som är besviken på vad han anser vara fransmännens brist på humor.

I Tel Aviv pågår Eurovision song contest och som vanligt uppstår konflikter runt tävlingen. Ukraina valde att dra sig ur efter ett Rysslandsbråk med deltagaren Maruv och under veckan har demonstrationer hållits mot värdnationen Israel. En mindre känd konflikt är den mellan Frankrike och en israelisk tv-serie som ännu inte haft premiär.

I komediserien Douze pointe tvingar en IS-terrorgrupp en franskalgerisk, homosexuell sångare att samarbeta med dem för att spränga Eurovision-arenan i Israel. Huvudpersonen har en hel del likheter med Frankrikes verkliga deltagare Bilal Hassani.

Eurovision Song Contest 2019

– När vi höll på att spela in, läste vi en artikel att den franska deltagaren är fransk, muslimsk blond kille och vi tyckte ju att det var galet och jätteroligt. Vilken tur! Vi såg likheter mellan Bilal och Adele, skådespelaren. Perfekt, tänkte vi, men det blev inte som vi hade tänkt oss, säger Daniel Syrkin, som regisserat serien till Kulturnyheterna.

Bilal Hassani tävlar för Frankrike. Foto: AFP/TT

Hot om bojkott

I februari började israelisk press skriva om de reaktioner ryktet om serien väckt i franska Eurovisionläger. Det talades om bojkott. I mars bekräftade en talesperson för franska france television att EBU och Frankrike fört samtal om serien och kort därpå sköts premiärdatumet upp.

När jag fick höra att Frankrike övervägde att bojkotta Eurovision på grund av vår serie trodde jag att det var ett dåligt skämt eller en internetbluff, men sen fick vi ett samtal från tv-bolaget KAN och jag blev väldigt orolig. Inte för egen del, utan för det franska folkets humor – vad har hänt?

Exakt när serien kommer ha premiär är fortfarande inte bestämt och Daniel Syrkin är besviken över att serien inte kunde sändas innan Eurovision som planerat.

– Jag kommer fortsätta åka till Paris och äta baguette, men jag kommer känner lite bitterhet i bröstet.

Kulturnyheterna har sökt den franska Eurovision-delegationen för en kommentar. I april kommenterade Bilal Hassani, serien för Yle där han bland annat talade om att han fått motta hot sedan det blev känt att han skulle delta i Eurovision. Att premiären skjuts upp innebär mindre direkt uppmärksamhet mot honom.

– Nu ska den satiriska filmen sändas efter finalen. Det känns skönt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet