Reinfeldt i ambassadörmöte om rondellhundar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffar under förmiddagen en rad ambassadörer från muslimska länder för att diskutera publiceringen av konstnären Lars Vilks rondellhund, som försetts med profeten Muhammeds huvud.

Ambassadörsgruppen har träffats tidigare i veckan och man beslutade då att fördöma publiceringen av teckningarna och kallade det samtidigt för en ”förödmjukande handling”.

Vilks teckning har publicerats i flera olika svenska medier, men det är publiceringen i Nerikes Allehanda som resulterat i de mest högljudda protesterna.

Länder som Afghanistan, Iran, Pakistan och Islamiska konferensen (med 57 medlemsländer) har tidigare protesterat mot publiceringen och också krävt bestraffningar.

Statsministerns möte med ambassadörerna följer på ett möte som han hade tidigare i veckan med olika muslimska företrädare i Sverige. Reinfeldts strategi i veckan skiljer sig markant från den danske statsministern Anders Fogh Rasmussens handlande under krisen som följde på Jyllands-Postens publiceringar av Muhammedkarikatyrerna.

Känsligt läge

Bilden av att regeringen ser allvarligt på situationen förstärks ytterligare av att Utrikesdepartementet under fredagen skickade ut nya rekommendationer för svenskar i utlandet. UD avråder från resor till flera länder i Mellanöstern efter den senaste tidens uppmärksamhet kring Muhammedteckningar i Sverige.

– Svenskar uppmanas att vara försiktiga och följa medierapporteringen, säger Anna Björkander, redaktör på UD:s presstjänst.

Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.