Socialantropologen och DJ:n Anna Gavanas. Foto: SVT

Rejvtrend i filmbranschen – så uppstod rejvandet

Publicerad

Fest, musik och revolt: I Brian Welshs film Beats som får svensk biopremiär i helgen är det 90-talets rejvkultur som står i fokus. Men vad händer med en subkultur när den blir mainstream? Kulturnyheterna frågade socialantropologen och DJ:n Anna Gavanas.

Beats som producerats av Steven Soderberg och regisserats av Brian Welsh är inte den enda filmen på rejv-tema just nu. Konstnären Jeremy Deller har gjort en dokumentär om acid house-scenen i 80-talets Storbritannien, och Gaspar Noés film Climax från 2018 skildrar ett slags urartat rejv.

– Rejvkulturen i Storbritannien uppstod under slutet av Thatcher-eran och den präglades av nyliberalism och ökande sociala klyftor, och det här speglades i klubblivet. Det var mycket fokus på yta och att man skulle se rätt ut. Det var väldigt segregerat och då blev rejvkulturen en motreaktion på det, säger Anna Gavanas, DJ och socialantroplog.

Se inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.