Biobesöken ökade i Europa med 4,5 procent, men minskade i Sverige, enligt siffror från den europeiska biografägareföreningen UNIC Foto: Helena Landstedt/TT

Rekordmånga europeiska biobesök 2019

Uppdaterad
Publicerad

1,34 miljarder biobesök gjordes förra året i Europa, enligt siffror från den europeiska biografägareföreningen UNIC. Det är de högsta siffrorna sedan tidigt 90-tal enligt föreningen.

Den europeiska biografägareföreningen har tagit fram preliminära siffror som visar på en ökning av biobesöken med 4,5 procent i hela Europa. Föreningen konstaterar också att intäkterna ökat med fem miljarder jämfört med 2018 och landar på närmre 90 miljarder kronor.

I Sverige gick utvecklingen åt motsatt håll och det totala antalet biobesök sjönk med 3 procent.

Intresset för svensk film sjönk

Inhemsk film står för en stor del av biobesöken i Europa. Starkast intresse för film från det egna landet är det i Turkiet, där står inhemsk film för över hälften av biobesöken. Starkast inom EU är Frankrike med en 35-procentig andel för den inhemska filmen. I Sverige är siffran bara 13 procent.

– Det är den lägsta siffran för inhemsk film i Sverige på 25 år, säger Peter Fornstam, ordförande i Sveriges Biografägareförbund.

Men ur ett europeiskt perspektiv var 2019 ett fantastiskt bioår, menar Peter Fornstam.

– De länder som går bäst har också en bred och stark inhemsk filmproduktion, vilket visar hur viktiga dessa filmer är för biobesöken, säger Peter Fornstam i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.