Rektor stoppade barnbok om sex

Uppdaterad
Publicerad

En bok om sex avsedd för mellanstadiebarn lånades av en förstaklassare. Det blev för mycket för skolans rektor, som valde att plocka bort boken från skolbiblioteket.

”Jag tror att Emma vill att jag ska röra vid henne. Det känns lite dumt att fråga. Så jag rör vid hennes bröst. Bröstvårtorna är hårda. Emma andas tungt i mitt öra. Så åker hennes hand ner igen. Över mina badbyxor. Hon tar tag i min snopp genom tyget. Jag blundar. Mitt hjärta slår fort.”

Utdraget är från boken ”Så grymt skönt”, nummer sex i författaren Mårten Melins lättlästa serie om Emma och Mårten. Serien är skriven för barn från årskurs fyra och handlar om att känna sig kär och upptäcka sex – själv och med andra.

Plockade bort boken

Boken fanns för drygt ett år sedan i skolbiblioteket på Haganässkolan i skånska Åstorp där en förstaklasselev hittade den i återlämningsvagnen och lånade hem den.

Kort därefter ringde elevens föräldrar upp dåvarande rektor Ann Karlsson.

– Föräldern tyckte det var olämpligt att den här boken hade lånats ut till barnet. Då hade vi en diskussion i personalgruppen där vi läste högt ur boken. Efter den här diskussionen tog jag ett beslut att vi skulle plocka bort boken så länge och fortsätta diskussionen vid ett senare tillfälle, säger Ann Karlsson.

”Ingen bok för sjuåringar”

Ett drygt år efter att beslutet togs har rektor Ann Karlsson slutat – och böckerna ligger fortfarande kvar i bibliotekets skrivbordslåda. Enligt Ann Karlsson beror det på att omorganisationer på skolan kommit i vägen och tagit upp tid.

Vad tyckte du om boken när du läste ur den?

– Det är ingen bok för sjuåringar, det var vi ganska överens om bibliotekarien och jag, säger Ann Karlsson.

Får inte de äldre barnens intresse stå tillbaka för risken att boken hamnar i de yngre barnens händer?

– Det var ett beslut vi tog då, men det är inget som säger att det ska vara för evigt.

Har du tidigare gått in och tagit beslut om vad det ska finnas för böcker i skolbiblioteket?

– Nej det brukar alltid vara skolbibliotekarien som sköter om detta. Det gjorde hon även i detta fallet eftersom hon var med i diskussionen. Vi har i grunden samma åsikt.

Skolbibliotekarien emot

Haganässkolans skolbibliotekarie Malin Grabbe säger att hon var emot att plocka bort böckerna men att beslutet inte låg hos henne.  

– Efter diskussioner med mig, lärare på skolan och föräldrar beslutade rektorn att vi skulle ta bort boken från hyllan, och då fick jag rätta mig efter det. Då tog jag bort hela serien, jag kände att jag inte kunde ha de fem första delarna utan att ha del sex.

”Finns ett behov”

Malin Grabbe håller med om att boken bör läsas av rätt målgrupp, men tycker inte att risken att yngre barn skulle komma över boken motiverar att plocka bort den från skolbiblioteket.

– Jag tycket det är synd, de äldre ska också ha rätt att få sina frågeställningar tillvaratagna. Eftersom de lånar de här böckerna hela tiden så känns det som att det finns ett behov. Risken att de yngre barnen får med sig den hem finns alltid, utlåningen sker i en automat och jag står inte och kollar vad alla lånar med sig hem. Jag tycker inte det är så farligt.

Boken sätts tillbaka

Malin Grabbe hoppas att skolans diskussion om ”Så grymt skönt” kan återupptas. Och när Kulturnyheterna ringer upp skolans nya rektor Gunilla Karlsson kommer hon med nya besked.

– Jag tycker inte att böckerna ska behöva vara undanlagda, det var ett beslut som dåvarande rektor fattade då. Vi har en kunnig skolbibliotekarie som vet vad som ska finnas i vårat bibliotek, det är upp till henne att bestämma. Nu har jag just lånat dem för att läsa själv, men de kommer stå uppe för utlåning i morgon.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer