Religion och radikalisering i SVT:s nya thrillerserie

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien handlar om fem unga kvinnor vars öden flätas samman i en historia om terrorism och IS-flykt.
– Jag tror aldrig jag har lagt ner så mycket av mig själv i en roll förut, säger Gizem Erdogan som spelar Pervin.

Pervin är en ung, svensk kvinna som sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS. Hon lever i ständig skräck och fruktar för sitt och sin dotters liv. I SVT:s morgonstudion berättar Gizem Erdogan hur det var att spela in tv-serien.

–  Vi jobbade så hårt, det var väldigt intensivt, säger hon.

Serien är delvis inspelad i en förort till Amman i Jordanien och Gizem Erdogan beskriver hur ljuset och lukterna där var som en present till henne som skådespelare.

– Det väckte det sinnliga. Det var någonting med att vara i en miljö som påminner om Raqqa, att vi var i mellanöstern, säger hon.

Viktigt att göra karaktärerna till individer

Serien är skapad av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, en duo som tidigare har skrivit serien Innan vi dör. Wilhelm Behrman pratar i SVT:s morgonstudion om hur han tänkte kring att skapa spänning genom att skildra det vanliga livet.

– Det kommer att bli spännande bara genom att göra de här människorna till individer. Personer brukar inte vara så spännande om de bara är skuggfigurer, kulisser, pappfigurer. Så därför var det väldigt viktigt att göra dem till individualiserade privatpersoner, säger han och fortsätter:

– Man måste alltid skriva alla karaktärer inifrån även om de är onda, dåliga eller omoraliska och tillhör fiendesidan.

Kalifat har premiär den 12 januari i SVT1 och i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer