En man i ansiktsmask går förbi katedralen Notre Dame i Paris. Foto: TT

Viruset har stoppat rekonstruktionen av Notre Dame

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att den brandskadade katedralen Notre Dame ska vara färdigrenoverad i tid till OS år 2024. Men ett år efter branden står renoveringen stilla och tidsplanen kan bli svår att hålla.

Det var den 15 april 2019 som lågorna stod höga kring den medeltida katedralen i Paris. Trots brandkårens hårda kamp under natten för att få branden under kontroll, hann Notre Dame till stor del förstöras. Lågorna gick exempelvis hårt åt taket, och halva spiran föll.

Katedralen ligger många varmt om hjärtat och närmare en miljard amerikanska dollar ska ha donerats till dess återuppbyggande. President Emmanuel Macron gick tidigt ut och lovade att Notre Dame skulle stå färdigrestaurerad i tid till OS i Paris år 2024.

Coronaviruset och kulturen

Men nu har renoveringsarbetet stått still sedan den 17 mars, då Frankrike införde utegångsförbud för att förhindra spridningen av coronaviruset. I nuläget vet ingen när arbetet kan återupptas.

– Vi vet inte idag vad coronaviruset kommer att få för påverkan, säger pensionerade militärgeneralen Jean-Louis Georgelin, utsedd av president Macron som ansvarig för rekonstruktionen av Notre Dame, till Time magazine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet