Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjäskar museerna för hovet? Det tycker republikanska föreningen. Foto: SVT Sörmland

Republikanska föreningen om länsmuseernas utställningar: ”Kungafjäsk”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med kungens 50 år på tronen besöker han alla Sveriges 21 län och i samband med det ordnas en rad fotoutställningar. En del av dem hålls på länsmuseer i landet. Republikanska föreningen menar nu att länsmuseerna frångår sitt lokala uppdrag och ägnar sig åt fjäsk.

Republikanska föreningen beskriver fotoutställningarna som PR och ”idolporträtt” och tycker att de länsmuseer som valt att hålla fotoutställning i samband med kungens besök gått utanför sitt uppdrag att skildra länens kultur- och konsthistoria.

– När vi frågade länsmuseet vem som gjort beställningen fick vi svaret att det var länsstyrelsen och då är det inte långsökt att tänka att hovet har pushat på det här och vill att det ska genomföras. Därför tycker vi att det är kungafjäsk, säger Olle Nykvist, ordförande i republikanska föreningen.

Hovet har bistått med foton

Länsstyrelserna har tillsammans med hovet planerat besöken i de 21 länen och hovet har bistått med foton till fotoutställningarna till de museer som vill arrangera dem. En handfull länsmuseer har sedan arrangerat fotoutställningar och andra har tackat nej.

Under vissa av kungens länsbesök hålls fotoutställningarna istället i kulturhus och på offentlig plats.

”Grälsjukt”

Ulf Dernevik är generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd och tycker att republikanska föreningen är helt fel ute.

– Jag tycker de uppträder överdrivet grälsjukt och de kanske borde ägna sig åt att diskutera sakfrågan istället för att ge sig på våra länsmuseer, säger han och fortsätter:

– Länsmuseerna går självklart inte i någons ledband. De är självständiga institutioner som fattar sin egna beslut med stöd av sin lagstadgade självständighet. Att de skulle ta instruktioner från hovet är en befängd tanke. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.