Rikskänt kebabbråk blir humoristisk teater

Publicerad

Fettfläckar på gatan och högljudda besökare från förorten. 2019 försökte en bostadsrättsförening i Stockholms innerstad vräka en populär kebabrestaurang. Händelsen blev en riksnyhet och blir nu komisk teater.

– Jag tror att humor är ett väldigt bra sätt att närma sig olika ämnen, säger Özz Nûjen som spelar en av rollerna.

Med inspiration av det uppmärksammade kebabbråket vid Hornsbergs Strand i Stockholm, har dramatikern Alma Kirlic skrivit pjäsen ”Kebaben på Skäret” som har nypremiär på Malmö Stadsteater. 

Pjäsen som produceras i samarbetet med Riksteatern, följer hur en kebabrestaurang och dess anställda agerar när hyresvärden plötsligt vill bli av med dem. Och hur boende i området dras med i konflikten.

– Min tanke var aldrig att berätta om ett svartvitt samhälle som består av rasister och utsatta, utan om vad som händer i samhället när onda krafter börjar dra igång någonting och vanliga människor dras med, säger Alma Kirlic.

Symbol för segregation

Den verkliga bostadsrättsföreningen anmärkte på nedskräpning och hög ljudnivå. Men snart handlade konflikten även om att restaurangen lockade folk från förorten till innerstan.  

Händelsen blev till en symbol för klassklyftor, rasism och fördomar.  

– Problemet var inte att de skräpade ner för det åtgärdade de. Det var inte fläckarna på trottoaren. Problemet var att folk som inte brukar vara på den platsen var där, säger dramatikern Alma Kirlic.

”Humor som redskap”

Nu har den omdebatterade händelsen blivit komedi. 

– Jag ville visa för publiken hur löjliga vi är och vad vi håller på med. Det är på det sättet jag tycker humor har väldigt stor kraft. Humor är ett sätt att närma sig svåra saker, säger Alma Kirlic.

I rollen som restaurangägaren syns komikern Özz Nûjen, som försöker anpassa sig efter omgivningens krav.

Enligt honom är humorn en nödvändighet i sammanhanget.

– Vi behöver det som ett sätt att ventilera i vår vardag eller det som händer i vårt samhälle. Humorn är ett bra redskap för att avslöja vissa brister i samhället och sticka hål på fördomar och sanningar.

I klippet ovan hör du mer om föreställningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.