Görgen Antonsson, Cecilia Wernesten, Françoise Fournier, Anders Jacob, Björn Johansson. Foto: Tomas van der Kaaij

Hälsingemystik och parallella tidsdimensioner i Rivers of Färila

Uppdaterad
Publicerad

Hälsinglandspojken Per Jonsson var ett av de största genombrotten i svensk danshistoria. Bredvid framgångssagan ryms frågor kring identitet, prestation, psykisk ohälsa och omgivningens krav. Nu sätter Folkteatern i Gävleborg upp föreställningen Rivers of Färila – inspirerad av hans liv.

Det har gått 20 år sedan danslegenden Per Jonsson från Hyttebo i Färila tog sitt liv – bara timmar innan urpremiären av hans sista verk Rivers of Mercury. Året var 1998 och han var 42 år gammal.

Nu sätter Folkteatern i Gävleborg upp föreställningen Rivers of Färila – inspirerad av hans liv Med nykomponerad musik av Görgen Antonsson och koreografi av Carl Olof Berg varvas hälsingemystik, parallella tidsdimensioner, fantasi och tro med berättelsen om ett liv och en människa som inte längre finns med oss.

Föreställningen bygger på intervjuer med människor som kände Per Jonsson som släkt, vänner och kollegor.

Gick på Balettakademien

Per Jonsson flyttade till Stockholm när han var 16 år gammal för att studera musik, med fiol som huvudinstrument. I Stockholm kom han i kontakt med baletten och studerade till dansare på Balettakademien åren 1974-77.

Därefter, åren 1976-81, dansade han i ett flertal mindre ensembler som Dansteatern, Pyramiderna, L'Etoile du Nord, Vindhäxor och Firework samt turnerade runt i skolor med gruppen Svängrum under tre års tid. Jonsson medverkade även en tid som dragshowartist i gruppen After Dark innan karriären tog fart.

Hade en energi som smittade

Dansaren Francoise Fournier minns Janssons smittande energi. Hon dansade i Per Jonssons Den leende hunden 1987.

– Per sa alltid: ”Titta på mina känslor”, berättar Fournier.

I dag är hon själv med i föreställningen Rivers of Färila där hon fått möta Per Jonsson igen. Men den här gången har hon mött en sida hon inte kände till – den privata och mörka.

– Det är ett fysiskt, känslomässigt och emotionellt starkt möte, säger hon.

”Hans liv väckte känslor hos mig”

För föreställningens manus och regi står Folkteatern i Gävleborgs konstnärlige chef Mattias Brunn. Tidigare har Brunn bland annat gjort den uppmärksammade pjäsen No Tears for Queers och Järnnatt, som handlar om manligt våld. Han arbetar kontinuerligt med frågor kring kön och identitet, HBTQ, sexualitet, maskulinitetsnormer och maktstrukturer.

– Jag utbildade mig till skådespelare när Per tog sitt liv. Det fanns något i den historien tyckte jag redan då. Och jag har tänkt mycket på vad det betydde för honom – också han en ickestraight konstnärssjäl som växer upp på landet och flyttar till storstaden med sina drömmar – blir ett geni och har världen vid sina fötter, säger Brunn.

Men sen slutar hans liv abrupt när han tar sitt liv.

– Det var något i det som väckte känslor hos mig, säger Brunn.

Rivers of Färila har premiär 1 december i Ljusdal och kommer också att spelas i Gävle och i Sandviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.