Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska stilexperten om chinosboomen: ”Skyller på svenskarna” Foto: Robbie Williams/ TT

Robbie Williams om norska chinostrenden: ”Häpnadsväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Ljusa byxor och vita skjortor överallt. Det är världsstjärnan Robbie Williams intryck efter en helg i Oslo.

– Robbie har helt rätt. De är överallt. Jag sitter i mina chinos just nu, säger Anders Kemp, stilskribent och reportagechef på norska Dagens Näringsliv.

Robbie Williams var på plats i den norska huvudstaden för en konsert under lördagen.

Dagen efter lade han upp ett inlägg på Instagram.

”På scen i går kväll nämnde jag att mängden vita/beigea chinos och vita överdelar i Oslo var häpnadsväckande. Som att de är statligt utfärdade eller liknande. När jag kom tillbaka till hotellet tillbringade jag 10 minuter på min balkong och dokumenterade det”

Samtidigt publicerade Williams 21 egentagna bilder på sammanlagt 28 män iklädda ljusa chinos.

”Otroligt påverkade av Sverige”

Observationen har rönt stor uppmärksamhet i Norge och Anders Kemp tycker att den är mitt i prick.

– Det är en ”perfect storm” för chinos just nu. Det man kallar en soss (snobb eller brat) är tillbaka i stilbilden här. Alla 15-16-åringar har lösa vita chinos i linne. Samtidigt kastar vanliga kontorsmän kavajen och går med ljusblå skjorta och beigea chinos. Lägg till att hipsterstilen gått in i en preppy-period.

Men varför så många chinos just i Oslo?

– Vi är otroligt påverkade av Sverige. Det är en exponent för den svenska skärgårdsidyllen: drömmen om att vara i ett sommarhus i Halmstad och ha härliga byxor. Norrmän har alltid sett upp till svenskarna och nu går det inflation i svensk sommarstil.

Gör Robbie Williams spaning lite ont?

– Ja lite, det finns något provinsiellt över det. Man tror man har hittat en bra look, så är man bara en del av en flock. Samtidigt är inte Robbie Williams själv någon stilikon längre. Det är ganska längesen han var en inspirerande kille rent visuellt. Jag tänker att man får ta det hela med ett leende.

Bodde i ”fin-Oslo”

Modejournalisten Thea Roll Rakeng på Verdens Gang säger att det spelar viss roll att Robbie Williams lyxhotell låg i ett av Oslos finaste kvarter, Solli plass på västkanten.

– Det är en typisk look för västkanten i Oslo, man kan likna det vid Stureplan i Stockholm. Där signalerar man gärna att man är ”up and there”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.