Robert Gustafsson om Palmemordet: ”Sårskorpan är fortfarande tunn”

Uppdaterad
Publicerad

I Netflix nya dramaserie Den osannolika mördaren, baserad på journalisten Thomas Petterssons bok med samma namn, porträtteras den så kallade Skandiamannen som skyldig.

– Vi pekar ut en teori. Det här är vad polisen påstår, säger huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson.

Vem mördade Olof Palme? Frågan besvarades knappast av chefsåklagare Krister Petersson när han sommaren 2020 lade ner den 34 år långa utredningen. I Netflix nya dramaserie är reklamaren Stig Engström, i medierna kallad Skandiamannen, Olof Palmes mördare.

Han är alltså inte bara en teori eller en person som “inte går att komma runt”, som åklagare Krister Petersson uttryckte det när han sommaren 2020 lade ner den 34 år långa utredningen.  

Gustafsson spelar huvudrollen som Stig Engström och rollen som hans hustru Margareta spelas av Eva Melander. 

Beslutet: att visa mordscenen

Beslutet att framställa Engström som skyldig var inte helt enkelt. Charlotte Brändström, som regisserat Den osannolika mördaren, berättar att hon funderat mycket kring valet att visa scenen där Robert Gustafsson i rollen som Engström mördar statsministern. 

– Ett tag funderade jag faktiskt på att börja serien och inte visa att han sköt. Utan bara att han springer. Men sen talade jag med manusförfattarna och de har rätt: då hade det inte varit någon vits att göra serien, säger Charlotte Brändström. 

– Som regissör har man ett perspektiv, man säger något, och sedan får folk göra vad de vill med det. Om vi inte hade sagt att det var han hade hela historien förlorat kraft. Då hade det inte varit mycket av en serie helt enkelt, säger Charlotte Brändström.

Utpekandet kontroversiellt

Bara 19 procent av svenskarna tror att Stig Engström var Olof Palmes mördare. Utpekandet har fått hård kritik. Presskonferensen där Stig Engström utpekades som misstänkt sågades av justitieombudsmannen och anmäldes - men friades senare - för förtal av avliden.  

Pekar inte ni också ut någon som kan vara oskyldig?

– Vi pekar ut en teori. Det här är vad polisen påstår. Då vill man ju veta: okej, om ni säger att det var han – hur vad det möjligt i så fall? Då försöker vi intellektualisera kring detta och försöka förklara hur det är möjligt att en människa kan begå den här handlingen och ljuga så pass länge och gäcka polisen på det sättet. Ja, på det här sättet möjligtvis i så fall, säger Robert Gustafsson. 

– Han är ju inte dömd och är inte vid liv och kan inte försvara sig. Det måste göras med respekt. Men vi påstår aldrig att det här är en sanning. Det är en fiktion, säger Eva Melander. 

Den osannolika mördaren

Dramaserie på Netflix i fem delar baserad på boken Den osannolika mördaren av Thomas Pettersson.

Skriven av: Willhelm Behrman och Niklas Rockström

Regi: Charlotte Brändström och Simon Kaijser

I rollerna bla Robert Gustafsson (Stig Engström), Eva Melander (Margareta Engström), Mikael Persbrandt (Hans Holmér).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.