Mindre än en femtedel tror att Skandiamannen är den som mördade Olof Palme. Foto: TT

Majoritet osäkra på Engström som mördare

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än en femtedel av svenskarna tror att Stig Engström mördade Olof Palme, enligt SvD/Sifo. En lika stor andel tror inte att han är mördaren, enligt undersökningen. En majoritet av de tillfrågade svarar att de är tveksamma eller inte vet.

Opinionsinstitutet Kantar Sifo har på uppdrag av Svenska Dagbladet frågat drygt 1 100 slumpvist utvalda svenskar om deras inställning till Åklagarmyndighetens och polisens utpekande av Stig Engström som statsminister Olof Palmes mördare.

Resultatet från undersökningen visar att många svenskar inte är särskilt övertygade om Engströms skuld. Endast 19 procent av de tillfrågade svarar ja på frågan om de tror att det var Engström som mördade Olof Palme, och lika många (19 procent) svarar nej.

Den återstående delen av de tillfrågade, 62 procent, svarar att de är tveksamma eller inte vet.

Wall: Kritiken kan ha påverkat

Journalisten Gunnar Wall, som skrivit många böcker om mordet, säger till Svenska Dagbladet att den efterföljande kritiken mot åklagare Krister Peterssons beslut kan ha påverkat mångas inställning till skuldfrågan.

Sifo ställde frågan under tidsperioden 10–12 juni, det vill säga från onsdagen som presskonferensen hölls till och med fredagen.

Stig Engström, som ofta omnämnts som Skandiamannen på grund av sin anställning på Skandia, avled 2000.

Olof Palme mördades den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer