Skådespelarna Sissela Benn, Robert Gustafsson och Klara Hodell ur satirserien Toppen. Foto: Prime Video

Satirserien ”Toppen” vill förändra synen på politiker

Uppdaterad
Publicerad

När strömningstjänsten Prime Video gör sin första svenska tv-serie är temat humor och politik, med bland andra Sissela Benn och Robert Gustafsson i rollerna. Kulturnyheterna fick besöka inspelningen av Toppen – en komediserie om hur det egentligen går till bakom kulisserna i maktens korridorer. 

– Verkligheten är absurdare än vad fiktionen är. Det går inte att läsa om politik utan att känna: skojar du eller? Det finns otroligt mycket inspiration att hämta från verkligheten, säger regissören Sara Haag på frågan om var hon fått sina idéer till den nya serien.

Toppen är strömningstjänsten Prime Videos första svenska originalserie. Sissela Benn spelar Roxanne Wiklund, statsråd på fiktiva Välfärdsdepartementet.

Tillsammans med sin pressekreterare Lisa tar hon sig an uppdraget att bli Demokratiska samlingspartiets vallokomotiv. 

– Många i min ålder tycker det är ganska tråkigt med politik – det är inte så coolt när man är mellan tjugo och trettio. Det är det som är komedin: det handlar om en minister som tycker hon är cool men det är inte så coolt, säger Klara Hodell som spelar Lisa.

”Vi vet inte hur larvig Olof Palme var”

Politisk satir i tv har vi haft länge i Sverige – men frågan är om det inte har ökat på senare år, med produktioner som Svenska Nyheter, Dips och Herr Talman. Och senare i höst är det alltså premiär för komediserien Toppen.

Betyder det att politiken är larvigare idag än förr?  

– Jag tycker det är svårt. Vi vet så mycket mer nu. Vi vet inte hur larvig Olof Palme var. Dagens politiker är så påpassade och håller på med sociala medier, säger regissören Sara Haag.

Politikerföraktet peakar just nu

Robert Gustafsson spelar Kaminsky – mannen bakom kulisserna som drar i politikernas trådar. Han hoppas att serien kan förändra sättet vi ser på politiker.  

– Som det ser ut nu i det svenska politiska klimatet så är det ju en sandlåda. Svensken idag är väldigt trött på politiker – jag tror politikerföraktet peakar, säger Robert Gustafsson.  

Vad kan en dramaserie göra för relationen mellan folket och politikerna? 

– Kanske att man som politiker blir tacksam att vi ger förståelse för hur svårt och larvigt det är, säger Robert Gustafsson. 

I rollerna bland andra Sissela Benn, Klara Hodell och Robert Gustafsson.

Regisserad av Sara Haag.

Manus: Adrian Boberg.

Premiär hösten 2022 på Prime Video.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.