Robert Menasse har skrivit den första stora ”EU-romanen”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en lång litterär tradition att förvandla stelbent byråkrati till stor litteratur. Det senaste exemplet är nog österrikaren Robert Menasses Huvudstaden, som kom på svenska tidigare i år. En deckare och satir som utspelar i Bryssel och Auschwitz och som kallats den första stora EU-romanen.

Huvudstaden börjar med ett mord och en mördare som lyckas smita undan tack vare en gris som springer lös på Bryssels gator och tar allas uppmärksamhet. Mordgåta, humor och satir till trots, kan man ana en hel sorg bakom orden.

– Att ta fram det komiska ur det tragiska är för mig en slags känslomässig överlevnadsstrategi. Annars blir man depressiv och jag vill inte bli deprimerad, säger Robert Menasse som röker konstant när Kulturnyheterna träffar honom. Kanske även det för hålla depressionen stången?

Boken är full av dråpliga detaljer. Sluga, beräknande lobbyister, cyniska, opportunistiska tjänstemän. Och så några godhjärtade, men olyckliga människor på väg in i sitt eget mörker.

Kanske för att Europa förlorat sin väg.

Unionen enda räddningen

– Jag är övertygad om att den nya nationalism som vi nu ser är det sista stora slaget till försvar för nationerna som idé. Det kan inte dröja länge till, garanterat kommer det att ske under vår levnadstid, att man inser att nationerna inte löser några problem, nationerna skapar problemen. När man inser det kan vi påbörja en ny fas för Europa och världen, säger Robert Menasse.

Hans egen åsikt om EU är med andra ord glasklar: Europa kan bara räddas av unionen. Men i boken är han skoningslös mot unionens alla svaga punkter. Till exempel är han hård mot kulturkommissionen och kulturens betydelse i byråkratin.

– Är man en tjänsteman som vill göra karriär så undviker man generaldirektoratet för kultur. Det är en återvändsgränd. Kulturens område är litet, obetydligt, lättviktigt, har ont om pengar och kan inte göra mycket. Vill man göra karriär väljer man hellre handelsområdet, eller ekonomi och finans, eller jordbrukssektorn.

”EU räddade bokmarknaden”

Det är den krassa verkligen, men själv kan han beundra det som det här lilla departementet åstadkommit, när det kämpat ner storvilt som exempelvis Amazon.

– Kommissionen vann striden mot Amazon. Alla sa att det var omöjligt. Amazon, detta jätteföretag och så EU:s lilla kulturdepartement. Men människor engagerade sig verkligen och de lyckades förhindra att tusentals bokhandlare tvingades stänga, han tar ett bloss och sammanfattar:

– De räddade bokmarknaden. Det var EU som räddade bokmarknaden, inte någon nationalstat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.