Roberto Saviano riskerar tre års fängelse för ärekränkning. Foto: TT

Roberto Saviano riskerar fängelse – kallade Italiens premiärminister för ”jävel”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Roberto Saviano riskerar tre år fängelse för ärekränkning efter att ha kritiserat Italiens premiärminister Giorgia Meloni, rapporterar flera internationella medier.

Roberto Saviano är främst är känd för den bästsäljande boken ”Gomorra” om den neapolitanska maffian. Under tisdagen ställs han inför rätta efter att ha kritiserat Italiens premiärminister och ledaren för högernationalistiska partiet Italiens bröder Giorgia Melonis uttalande om migranter.

Han står åtalad för ärekränkning av Meloni, som vid tillfället för Savianos kritik inte befann sig i regeringsställning, och riskerar upp till tre års fängelse om rätten bedömer honom skyldig, rapporterar The Guardian.

Kallade premiärministern för ”jävel”

Det var 2020 som Roberto Saviano deltog i programmet ”Piazzapulita” och ombads kommentera ett spädbarns död i samband med att ett flyktingfartyg förlist i medelhavet. Saviano tog då upp att Meloni ett år tidigare slagit fast att båtar som skickas för att rädda migranter ”borde sänkas” varpå han inte skrädde orden.

– Jag vill bara säga till Meloni, och Salvini, era jävlar! Hur kunde ni?

Uttalandet fick Giorgia Meloni och Matteo Salvini, italiens vice premiärminister och ledare för nationalistiska partiet Lega, att stämma författaren för ärekränkning.

PEN international: Dra tillbaka stämningen

Pressfrihetsorganisationen PEN international publicerade 8 november ett öppet brev till premiärministern där de uppmanar henne att dra tillbaka stämningsansökan samt upprätthålla Italiens internationella förpliktelser i form av yttrandefrihet. Organisationen menar att rättegången kommer dämpa journalisters och författares möjlighet att uttala sig utan rädsla för repressalier från myndigheter.

Italien rankas på 58 plats i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex, den lägsta placeringen för något land i Västeuropa.

Kulturnyheterna söker Roberto Saviano för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.