Den italienske författaren Roberto Saviano. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Roberto Saviano kritiserade minister – åtalas för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Roberto Saviano, som blev världskänd i samband med reportageboken Gomorra om den napolitanska maffian, åtalas efter ett kritiskt uttalande om Italiens inrikesminister. Det skriver Medievärlden.

Boken Gomorra handlar om hur Roberto Saviano infiltrerade maffian i Neapel, och har sedan den gavs ut 2006 rönt stor uppmärksamhet världen över. Än idag lever stjärnförfattaren med ett pris på sitt huvud, och livvaktsskydd dygnet runt.

Men trots hoten och ett offentligt liv kantat av livsfara är han fortfarande en närvarande röst i samhällsdebatten. Nyligen kallade Roberto Saviano partiledaren för  det högerpopulistiska partiet Lega, Matteo Salvini, för pajas och ”den undre världens minister” – ”ministro della mala vita”.

Uttalandet var ett svar till Matteo Salvini som tidigare signalerat att den dödshotade författaren inte längre behövde sitt livvaktsskydd.

Men det nedsättande epitetet föll inte i god jord hos Salivini, som också är Italiens inrikesminister. Roberto Saviano dras nu inför rätta för förtal, skriver Medievärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.