Foto: TT

Robin Williams hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Den Oscarsbelönade skådespelaren och komikern Robin Williams har hittats död i sitt hem i Kalifornien. Williams blev 63 år gammal. Skådespelaren Stellan Skarsgård som arbetade tillsammans med honom i filmen ”Will Hunting” säger i en intervju i Nöjesbladet att han ”tyckte väldigt mycket om honom”, men beskriver Williams som ”komplicerad”.

”Den här morgonen förlorade jag min make och bästa vän, samtidigt som världen förlorade en av sina mest älskade konstnärer och vackraste människor. Jag är helt förkrossad”, skriver Robin Williams fru Susan Schneider i ett uttalande, och tillägger att hon hoppas att han blir ihågkommen ”för alla de tillfällen av glädjen och skratt han gett miljontals människor”.

Polisen har inte slutgiltigt fastställt dödsorsaken. Men vid en presskonferens vid 20-tiden, svensk tid, uppgav polisen att den troliga dödsorsaken är självmord. Polisen konstaterade också att Williams den senaste tiden lidit av depressioner och tablettmissbruk.

Robin Williams död

– Han har varit väldigt öppen med att han haft missbruk. Redan i början av 80-talet var han beroende av kokain. Det beroendet blev han sedan av med, men började senare dricka. Även det lyckades han sluta med, men i juli tog han in på behandlingshem igen, säger SVT:s utsände Daniel Gazett i Washington.

”Han var folkkär”

Det har varit starka reaktioner på beskedet om Williams död i USA ikväll.

– Han var stor i USA. Han var populär på ett brett sätt, folkkär, säger Daniel Gazett.

Robin Williams slog igenom med sin roll i tv-serien Mork och Mindy på 70-talet. Serien var väldigt uppskattad och varje avsnitt sågs av runt 60 miljoner tittare. Williams tog sedan steget över till film i titlar som ”Good Morning, Vietnam”, ”Fisher King” och inte minst ”Will Hunting” för vilken han belönades med en Oscar för bästa manliga biroll. Williams, som var känd för sin intensiva och yviga stil, var också en framgångsrik ståuppkomiker.

Skarsgård om Willams

I filmen ”Will Hunting” arbetade Williams tillsammans med svenska skådespelaren Stellan Skarsgård. Skarsgård har i en intervju i Nöjesbladet beskrivit hur det var att arbeta ihop med stjärnan.

– Det var som ett litet intimt grupparbete, vi kom alla varandra väldigt nära.

Samtidigt märkte han av att Williams hade personliga problem.

– Robin Williams var en komplicerad person. Som många roliga människor använde han humorn för att hålla sina demoner på avstånd.

– Om man satt ensam med honom var han hur lugn och allvarlig som helst, vi kunde prata om allting. Men så fort det kom in fler människor i rummet var det som att han kände sig tvungen att vara rolig. Och då blev han som en annan person. Det var som att han hade tre hjärnor som gick på högvarv hela tiden.

Tyckte mycket om honom

Samtidigt minns Skarsgård stjärnan med glädje.

– Jag tyckte väldigt mycket om honom. Sedan blev det av olika anledningar aldrig så att vi hade någon kontakt efter den inspelningen.

Obama om stjärnans död

Flera kollegor och vänner beklagar nu stjärnans bortgång. Även president Barack Obama har gjort ett uttalande, ett bevis på hur stor skådespelaren var i USA. Presidenten säger att Williams var helt unik.

”Han fick oss att skratta. Han fick oss att gråta. Han gav av sin oändliga talang fritt och generöst till dem som behövde den mest – från våra trupper stationerade i utlandet till de socialt utsatta på våra gator. Familjen Obama ger våra kondoleanser till Robins familj, hans vänner och alla som hittat sin röst och vers tack vare Robin Williams.”

Att som Williams kunna vara vara djupt allvarlig och fullt ut lika rolig är en väldigt kraftfull egenskap, säger SVT:s filmrecensent Göran Everdahl:

– Det kan man se hos Charlie Chaplin och hos Charles Dickens. Om man är riktigt rolig och riktigt känslosam samtidigt, då blir man älskad på ett väldigt speciellt sätt.

Fakta

Hit kan du vända dig för hjälp

Behöver du akut hjälp?

* Ring SOS alarm 112

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60

Bris vuxentelefon om barn 077-150 50 50, Bris för barn under 18 116 111

– Riksorganisationen SPES, SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, Jourtelefon 08-34 58 73

Ungdomsmottagning

Barn- och ungdomspsykiatrin

Svenska kyrkan 112

Röda Korset 0771-900 800

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robin Williams död

Mer i ämnet